Je huis is vooral je thuis. Zeker als je een koophuis hebt, is het belangrijk om je financiële zaken goed te regelen. Jouw huis is immers één van de grootste aankopen ooit! Hieronder vind je nuttige artikelen boordevol informatie.
De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Betaalde je vijf jaar geleden gemiddeld zo’n € 250.000 voor een huis, inmiddels is dat een ton meer! Daardoor bestaat de kans dat je minder hypotheekrente hoeft te betalen.
Woonlasten zijn een belangrijk onderdeel van je vaste uitgaven. Gemiddeld besteden Nederlanders met een koophuis er ongeveer 30% van hun inkomen aan. Maar wist je dat veel mensen met een hypotheek kunnen besparen op hun maandelijkse kosten? Misschien jij ook wel!
Als starter is het niet eenvoudig om een huis te kopen. Het aanbod is beperkt, de prijzen zijn hoog. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Zeker nu er vanaf 2021 enkele belangrijke veranderingen zijn. Wij zetten het voor je op een rij.
Een energielabel aanvragen voor je woning wordt volgend jaar een stuk duurder. Ondanks kritiek van de Tweede Kamer houdt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vast aan haar plannen om al per 1 januari 2021 een nieuw label in te voeren.
Mantelzorgers kiezen de laatste jaren steeds vaker voor nieuwe vormen van samenwonen. Het is namelijk handig als degene voor wie je zorgt dichtbij je is. Maar let op: samenwonen op één adres heeft financiële gevolgen, zelfs als je allebei je eigen huishouding voert.
Als jullie samenwonen en tenminste één van jullie één of meerdere kinderen uit een eerdere relatie heeft, vormen jullie een samengesteld gezin. Financieel kan dat best ingewikkeld zijn, geldt zeker als jullie samen een huis willen kopen.
Het kabinet had tijdens Prinsjesdag goed nieuws voor starters tussen 18 en 35 jaar. Vanaf 1 januari 2021 hoeven zij eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Het gevolg is echter dat jonge kopers de overdracht van hun nieuwe huis massaal willen uitstellen. Maar kan dat zomaar?
Living Apart Together, oftewel latten, is nog altijd erg populair. Ongeveer één op de vijf alleenstaanden in Nederland heeft een lat-relatie. Hoewel je zou denken dat voor een lat-relatie dezelfde financiële regels gelden als voor alleenstaanden, is dit niet altijd het geval. LevenWonen zet de zaken voor je op een rij.
Het zijn lastige tijden voor starters op de woningmarkt. Niet alleen omdat er (te) weinig huizen zijn, maar ook omdat wonen duur is. Daarnaast moet je veel keuzes maken. Ga je een huis kopen of voorlopig toch huren? Waar precies? En hoeveel geld heb je eigenlijk te besteden?
Als het aan het ministerie van Financiën ligt, krijgen tweeverdieners in 2021 opnieuw meer leenruimte voor de aankoop van een huis. Het ministerie stelt voor om het tweede inkomen vanaf volgend jaar voor 90% te laten meetellen bij het vaststellen van de maximale hypotheek.
Als je ouder wordt, ga je vaak andere eisen stellen aan je huis. Soms kun je die eenvoudig realiseren, soms vergt dat veel meer inspanning. In dat geval kunnen jullie ook overwegen om te verhuizen naar een andere woning.
Eigenlijk is op kamers gaan ook een vorm van samenwonen. Dat geldt zeker als je in een studentenhuis gaat wonen. Op kamers gaan heeft natuurlijk financiële gevolgen. En dan hebben we het niet alleen over de huur die je moet betalen.