Overslaan en naar de inhoud gaan

Huren in middensegment moet eerlijker en goedkoper

Twee voeten in pantoffels op de vensterbank, op de achtergrond zie je een rijtje huurhuizen.
  • 2024
  • Wonen
  • Woningmarkt 2024

Huren in middensegment moet eerlijker en goedkoper

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen hard gestegen. En omdat de nieuwbouw van huurwoningen achterblijft, is het voor mensen met een middeninkomen steeds lastiger om een huis te huren voor een betaalbare prijs.

Als het aan demissionair minister De Jonge van Wonen ligt, verandert dit in 2024. Daarom heeft hij een voorstel voor de Wet betaalbare huur geschreven. Die moet ervoor zorgen dat huurders in de vrije sector een eerlijk huurbedrag betalen dat past bij de kwaliteit van de woning. Om dit te bereiken, wil De Jonge een puntensysteem invoeren dat vergelijkbaar is met dat van sociale huurwoningen.

Wijzigingen

Het liefst had de minister gezien dat de wet al per 1 januari 2024 zou ingaan. Maar dat is niet haalbaar, omdat het voorstel pas eind november is behandeld door de Raad van State. Die heeft enkele adviezen gegeven die nog in het wetsvoorstel verwerkt moesten worden. Pas daarna kon de demissionaire minister het naar de Tweede Kamer sturen.

1 juli 2024

Naar verwachting gaat de Wet betaalbare huur nu in op 1 juli 2024. De nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe huurcontracten. Volgens het ministerie waar Volkshuisvesting onder valt, gaan de maatregelen ervoor zorgen dat de huur van meer dan 300.000 woningen gemiddeld met € 190 per maand omlaag gaat.

Meer informatie over de Wet betaalbare huur vind je op deze pagina van de overheid.

Meer nieuws en tips over leven en wonen