Overslaan en naar de inhoud gaan

Hogere WOZ-waarde kan gunstig zijn

Een stapel die is gemaakt van modelhuisjes en euro-munten.
  • 2024
  • Hypotheek
  • Wonen
  • Woningmarkt
  • Woningmarkt 2024
  • Woonlasten

Hogere WOZ-waarde kan gunstig zijn

Heb jij de nieuwe WOZ-beschikking van jouw gemeente al binnen? De kans is groot dat die weer hoger is dan vorig jaar. Gemiddeld gaat het om 7% meer, maar er zijn ook uitschieters. Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde, kun je bezwaar maken. Maar het kan juist slimmer zijn om dat niet te doen.

De bewoners van een luxe appartementencomplex in het Zeeuwse Middelburg kregen halverwege februari de schrik van hun leven, schrijft de regionale krant PZC. Voor veel woningen steeg de WOZ-waarde van € 245.000 naar € 430.000! Sommige bewoners vinden dit onterecht, anderen denken juist dat de waarde van hun huis tot en met vorig jaar veel te laag is ingeschat.

Verkoopprijs is leidend

Dergelijke stijgingen zijn natuurlijk een uitzondering. In het geval van Middelburg ging het om een nieuw complex, waarvan sinds de oplevering nog geen nieuwe verkoopcijfers bekend waren. Want dat is waar de WOZ-waarde op is gebaseerd: de verkoopprijs, oftewel de waarde van je huis in het economisch verkeer.

Taxatierapport

Om de WOZ-waarde van jouw huis te bepalen, vergelijkt de gemeente het met andere huizen die onlangs zijn verkocht. Welke dat zijn, lees je in het taxatierapport. Dat kun je online bekijken door in te loggen op MijnOverheid en naar Wonen -> WOZ te surfen. Je kunt het rapport ook opvragen bij de gemeente.

Controleren

Ter controle kun je jouw huis vergelijken met andere huizen die ongeveer dezelfde inhoud en perceel- en woonoppervlakte hebben. Maar let op, er spelen meer zaken een rol. Denk aan zonnepanelen, isolerende maatregelen, dakkapellen, een uitbouw of een serre. Die verhogen stuk voor stuk de waarde van je huis.

Wil je weten wat de WOZ-waarde van andere huizen in jouw buurt is? Dat kun je snel en eenvoudig controleren bij het online WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid.

In beroep gaan...

De WOZ-waarde van jouw huis bepaalt onder andere hoeveel gemeentelijke belasting en heffingen je betaalt. Hoe hoger de waarde, hoe hoger die belasting. Als je het niet eens bent met de WOZ-beschikking, kun je ertegen in beroep gaan. Dat moet binnen zes weken na de dagtekening van de beschikking. 

...of toch niet?

Maar let op, soms is een hoge WOZ-waarde juist gunstig. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als je een hypotheek hebt (zonder Nationale Hypotheekgarantie) en een risico-opslag op je hypotheekrente betaalt. Zo'n opslag is afhankelijk van de verhouding tussen de lening en de waarde van het huis. Hoe meer de woning waard is, hoe minder risico-opslag je betaalt. Het verschil kan oplopen tot honderden euro's per jaar en dat is meestal meer dan de extra belasting die je moet betalen.

Sommige geldverstrekkers passen de risico-opslag automatisch aan, maar dat geldt lang niet altijd. Vaak moet je zelf om een verlaging vragen. Dat kan met de WOZ-beschikking, maar ook met een recent taxatierapport.

Extra lenen voor verbouwing

Een hogere WOZ-waarde kan ook de mogelijkheid creëren om je hypotheek te verhogen. Bijvoorbeeld om een gewenste verbouwing mogelijk te maken of om verduurzamingsmaatregelen te treffen.

Erkend adviseur

Ben jij benieuwd of de risico-opslag van jouw hypotheek omlaag kan, maar kom je er niet helemaal uit? Denk je eraan je hypotheek te verhogen? Neem dan contact op met een Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur. Die helpt je graag en rekent voor je uit wat wel en niet kan. Met onze zoekmachine vind je snel zo’n Erkend adviseur bij jou in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Moeder en dochter zitten aan de keukentafel, met daarop een spaarpot en muntgeld.
  • Financiële Toekomst
  • Goed met geld
  • Kinderen
  • Leven
De Week van het geld loopt dit jaar van 11 tot 15 maart. In die week geven docenten en gastsprekers...