Overslaan en naar de inhoud gaan

Overwaarde gebruiken om je huis te verduurzamen

Jong stel is bezig met verbouwen om hun huis duurzamer te maken
  • Duurzaamheid
  • Hypotheek
  • Wonen

Overwaarde gebruiken om je huis te verduurzamen

Als je al wat langer in een koophuis woont, is de kans groot dat je overwaarde hebt. Als dat zo is, kan het slim zijn om die te gebruiken om je huis te verduurzamen. Je gaat dan waarschijnlijk wel iets meer betalen voor je hypotheek, maar je energiekosten gaan juist omlaag. 

Verduurzamen – en dan vooral isoleren – is al jaren een goede investering met een veel hoger rendement dan bijvoorbeeld sparen. Met de hogere energieprijzen geldt dat meer dan ooit. Bijkomend voordeel van een duurzame woning is de waarde ervan. Die gaat soms wel met tienduizenden euro's omhoog als je een beter energielabel hebt.

Duurder

Nadat de prijzen voor energie vorig jaar door het dak gingen, is de rust op de energiemarkt afgelopen voorjaar teruggekeerd. Daardoor durven energieleveranciers inmiddels weer langer lopende contracten aan (nieuwe) klanten aan te bieden. Toch zijn gas en stroom nog altijd een stuk duurder dan twee jaar geleden.

Onzekere toekomst

Door de oorlog in Oekraïne is gebleken hoe wankel het prijsevenwicht van energie feitelijk is. En omdat niemand weet wat de toekomst brengt, weet ook niemand precies wat de energieprijzen zullen doen. Maar als je je huis isoleert, weet je wél dat je minder energie verbruikt. Ook daarom is verduurzamen het overwegen waard.

Kabinet investeert € 900 miljoen extra

Om dit nog meer te stimuleren, heeft het kabinet onlangs besloten extra geld te reserveren. Het Nationaal Warmtefonds krijgt nog eens € 900 miljoen extra tot z’n beschikking. Dat geld is bestemd voor huishoudens die geen riant inkomen hebben. Het Warmtefonds zal er onder meer rentevrije Energiebespaarleningen van verstrekken. Meer hierover lees je op deze pagina van de Rijksoverheid.

Adviseur duurzaam wonen

Wil je meer weten over de mogelijkheden om energiebesparende voorzieningen te financieren? Neem dan contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die zijn bijna allemaal ook aangesloten bij het keurmerk Financieel Adviseur Duurzaam Wonen. Er zijn ruim 6.000 Erkend Financieel Adviseur in Nederland, dus er zit er altijd wel één bij jou in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Een sleutelbos ligt op de stoep, op de achtergrond loopt een man weg.
  • Financiële Toekomst
  • Hypotheek
  • Relatie
  • Scheiden
Na de kinderen is het eigen huis en wie daar gaat wonen meestal het belangrijkste onderwerp tijdens...