Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiekosten 2022: ga jij er op achteruit of niet?

Gasmeter met euro-biljetten
  • Wonen
  • Duurzaamheid
  • 2022
  • Energiezuinig

Energiekosten 2022: ga jij er op achteruit of niet?

De prijzen van energie zijn afgelopen herfst hard omhoog gegaan. Wat betekent dat voor jouw energierekening in 2022? Moet je (veel) meer betalen? Of ga je er juist op vooruit?

In oktober ging de prijs van gas onverwachts door het dak. Eventjes kostte een kubieke meter maar liefst vier keer zoveel als twee maanden eerder. Het leek erop dat de energierekening zou verdubbelen, waardoor deze voor veel mensen onbetaalbaar wordt.

Meer betalen…

Maar nadat het eerste stof was neergedaald, volgden er gelukkig minder onheilspellende prijsvoorspellingen. Toch ga je uiteindelijk meer betalen voor gas en elektriciteit. Dat wil zeggen: als je een variabel energiecontract hebt of als de termijn van jouw contract binnenkort afloopt.

…of juist minder?

Staan de afspraken met jouw energieleverancier vast tot 2023 of langer? Dan ga je er financieel juist op vooruit! Voor de hoeveelheid gas en elektriciteit die je gebruikt, betaal je namelijk de prijs die je eerder hebt afgesproken. Maar omdat de overheid heeft besloten om iedereen eenmalig belastingvoordeel te geven, ben je onder de streep voordeliger uit.

Belastingkorting

Dat zit zo. Alle huishoudens krijgen volgend jaar een vaste belastingkorting van € 265 per jaar op hun energierekening. Verder gaat het belastingtarief op elektriciteit omlaag. Al met al scheelt dat zo’n € 400 per jaar voor huishoudens met een gemiddeld verbruik. Wat dat is, een gemiddeld verbruik? Plusminus 1.180 m3 gas en 2.500 kWh elektriciteit.

Staan de afspraken met jouw energieleverancier over 2022 al langere tijd vast? Dan kun je volgend jaar dus honderden euro’s voordeliger uit zijn!

€ 20 tot € 25 per maand

Helaas gaat dit niet op als jouw energiecontract binnenkort afloopt of als je een variabel contract hebt. Toch valt de schade waarschijnlijk mee, zeker na de eerste schrik. Uit een rondgang van de NOS langs enkele energiebedrijven blijkt dat de gemiddelde prijsstijging in 2022 uitkomt op € 20 tot € 25 per maand.

Ga isoleren!

Door de stijgende energieprijzen is verduurzamen meer dan ooit een goede manier om én het milieu én je portemonnee een positieve boost te geven. En door de hoge prijzen verdien je de investeringen nog sneller terug! Het verduurzamen van je huis begint bij goed isoleren. Lees voor inspiratie en de juiste volgorde van isoleren zeker dit artikel even door.

Groene lening & subsidie

Heb je geen geld om je huis duurzamer te maken of wil je je spaargeld hier liever niet voor gebruiken? Overweeg dan een groene lening. Omdat de rente nog altijd extreem laag is, kan dat een interessante optie zijn. Ben je van plan meerdere isolerende maatregelen te treffen? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie.

Meer informatie

Wil jij meer weten over het verduurzamen van je huis? Neem dan eens contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die is namelijk ook Adviseur Duurzaam Wonen en helpt je graag om te kijken hoe jij de bekostiging van jouw duurzame huis het beste kunt realiseren.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Een stapel die is gemaakt van modelhuisjes en euro-munten.
  • 2024
  • Hypotheek
  • Wonen
  • Woningmarkt
  • Woningmarkt 2024
  • Woonlasten
Heb jij de nieuwe WOZ-beschikking van jouw gemeente al binnen? De kans is groot dat die weer hoger...