WAB 2020: vast contract aantrekkelijker, betere voorwaarden flexwerkers

De regels op de arbeidsmarkt veranderen in 2020. De nieuwe regels staan in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Een groot deel van de WAB gaat al op 1 januari 2020 in. Wat betekent dat voor jou?

Uit de naam van de wet blijkt wat er volgens het kabinet mis is: de arbeidsmarkt is niet in balans. Dat komt omdat het niet is gelukt om de kloof tussen vast werk en flexwerk te verkleinen. De WAB moet hierin verandering brengen.

Oproepkrachten

Daarom verandert er veel. Werk je als oproepkracht en heb je een nulurencontract of een min/maxcontract? Dan ben je door de WAB alleen verplicht om te gaan werken als van jouw werkgever je tenminste vier dagen van tevoren oproept.

Zegt jouw werkgever een oproep minder dan vier dagen van tevoren af? Dan heb je toch recht op het loon dat je zou hebben verdiend. Verder moet jouw werkgever je na een periode van twaalf maanden een contract aanbieden voor het gemiddelde aantal uren dat je in dat jaar hebt gewerkt.

Payroll-medewerkers

Ook de regels voor payrollers veranderen. Met de invoering van de WAB hebben zij vanaf 2020 bijna dezelfde rechten als medewerkers die bij het bedrijf in dienst zijn. Als payroller wordt jouw salaris op dezelfde manier vastgesteld als het loon van collega’s die in dienst zijn.

Payrollers hebben daarnaast vanaf 2020 recht op de secundaire arbeidsvoorwaarden van het bedrijf. Afhankelijk van jouw werkgever kun je vanaf volgend jaar in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een dertiende maand, een prestatiebeloning of meer vakantiedagen. Alleen jouw pensioenregeling valt hier niet onder.

Ontslagvergoeding

Elke werknemer heeft voortaan vanaf dag één recht op een transitievergoeding bij ontslag. Nu geldt dit recht pas als je tenminste twee jaar in dienst bent geweest. Voor deze ontslagvergoeding maakt het trouwens niet uit of je in vaste dienst bent, een tijdelijk contract hebt of flexwerker bent.

De vergoeding gaat in de WAB wel iets omlaag. Nu krijg je nog een half bruto maandsalaris per jaar dat je hebt gewerkt, vanaf 2020 is dat eenderde bruto maandsalaris.

Financieel aantrekkelijker

Vanaf 2020 is het voor werkgevers financieel aantrekkelijker om personeel in vaste dienst te nemen. Voor personeel met een contract betalen ze namelijk minder WW-premie dan voor flexwerkers en personeel met een tijdelijk contract.

Ontslagrecht iets versoepeld

Wel wordt het ontslagrecht iets versoepeld. Nu moet een werkgever nog 100% voldoen aan één van de acht regels voor ontslag. In de toekomst mag dat ook een optelsom zijn van omstandigheden.

Meer informatie

Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Als expert op het gebied van financiële zaken helpt hij of zij je graag verder.

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.