Inkomen, woningwaarde en hypotheek

Hoeveel geld mag je lenen voor je hypotheek? Dat hangt onder meer af van je inkomen, de waarde van het huis en de hypotheekrente.

Verhuizen

Banken zijn veel strenger bij het verstrekken van een hypotheek dan tien jaar geleden. Dat komt omdat de wet is aangepast. De overheid wil zo voorkomen dat huiseigenaren in financiële problemen komen.

Hoe hoog jouw maximale hypotheek is, hangt af van vier zaken:
  • de waarde van de koopwoning;
  • je inkomen;
  • het rentepercentage van de hypotheek;
  • eventuele schulden of andere financiële verplichtingen.

Woningwaarde

Vanaf 2018 mag je maximaal 100% van de marktwaarde van je huis lenen. De bank kan die waarde op meerdere manieren vaststellen. Vaak is het de koopprijs of de getaxeerde waarde. Dat kan ook de getaxeerde waarde na verbouwing zijn. Bij nieuwbouw is het meestal de koopsom plus de bijkomende kosten zoals bouwrente.

Meer hypotheek voor energiezuinig huis

Koop je een energiezuinige woning of ga je energiebesparende maatregelen treffen in je nieuwe huis? Dan mag je meer lenen. Maximaal € 9.000 extra, zolang dat niet meer dan 106% van de waarde van de woning is.

Ga je voor een ‘nul op de meter-woning’? Dan mag je in 2019 zelfs € 20.000 extra lenen. Je moet dan wel aan een inkomensgrens voldoen. Weten hoe dat zit? Vraag het een Erkend Financieel Adviseur.

Inkomen

Hoe meer je verdient, hoe meer je mag lenen. Zijn jullie tweeverdieners? Dan telt het tweede inkomen voor 70% mee.

Hypotheekrente

De hoogte van jouw maximale hypotheek hangt ook af van het rentepercentage. En van de periode waarvoor je die rente laat vastzetten (de zogeheten rentevastperiode).

Schulden en verplichtingen

Heb je een studieschuld, een doorlopend krediet of een andere lening die nog niet is afbetaald? Dan mag je minder lenen om een huis te kopen.

Optimale hypotheek

De regels voor hypotheken zijn niet eenvoudig. Daarom is het prettig om een specialist te kunnen raadplegen als je een huis gaat kopen. Erkend Financieel Adviseurs weten alles over hypotheken. Zij helpen je graag om de optimale hypotheek te vinden en af te sluiten.

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.