Kun je nog wel een huis kopen als je gaat scheiden?

Als je gaat scheiden, spelen er naast emoties ook veel praktische zaken. Over je woning bijvoorbeeld. Want kun je nog wel een huis kopen na een scheiding?

Moeder en dochter aan tafel

Als je na een scheiding een huis wilt kopen, zul je waarschijnlijk een hypotheek moeten afsluiten. Grofweg kun je voor jouw nieuwe huis vier keer je bruto jaarsalaris lenen als hypotheek. Moet je alimentatie betalen? Dan is de maximale hypotheek lager.

Ander huis kopen na echtscheiding

Wonen jullie in een koophuis en besluiten jullie om de woning te verkopen? Dan vallen jullie nog drie jaar na de verkoop onder de bijleenregeling. Dat kan gevolgen hebben als je een ander huis koopt.

Wat is de bijleenregeling?

Verkopen jullie het huis met onderwaarde? Dan wordt de restschuld meestal verdeeld. In een echtscheidingsconvenant kun je aangeven hoe die verdeling precies is.

In je eigen koophuis blijven

Misschien wil één van jullie in het eigen koophuis blijven wonen. Als jullie hypotheek op twee namen staat, moet degene die wil blijven de ander uitkopen. Meer hierover lees je in dit artikel.

Huis kopen tijdens echtscheiding

Als jij en je partner een scheiding hebben aangevraagd, is het vaak niet prettig om in hetzelfde huis te wonen. Daarom willen veel mensen al een huis kopen tijdens de echtscheiding. Door een wet van 2012 is dat een stuk eenvoudiger dan vroeger. De huwelijksgemeenschap eindigt namelijk al op het moment dat je een verzoek tot echtscheiding indient bij de rechter.

Het is wel verstandig om alles vast te leggen in een echtscheidingsconvenant als je een huis wilt kopen tijdens de echtscheiding. Zo is het voor jullie allebei duidelijk wie wat betaalt.

Overgangsregels hypotheekrenteaftrek

Vaak is de verdeling van alle eigendommen nog niet rond als de echtscheiding wordt uitgesproken. De Belastingdienst houdt daar rekening mee. Als jij niet meer in jullie gezamenlijke koophuis woont – maar je ex-partner wel – mag je jouw deel van de rente nog drie jaar aftrekken. Voorwaarde is wel dat je de rente ook daadwerkelijk betaalt.

Huis kopen bij echtscheiding ingewikkeld

Een huis kopen tijdens of na een echtscheiding is een ingewikkeld proces. Daar spelen veel financiële, juridische en fiscale zaken een rol. Op zo’n moment is het prettig om te kunnen vertrouwen op een specialist. Een Erkend Financieel Adviseur helpt je graag en staat je bij met raad en daad.

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.