Koopwoning en echtscheiding

Als je gaat scheiden, heeft dat ingrijpende gevolgen. Niet alleen emotioneel, ook op het gebied van de financiën. Zeker als jullie een koopwoning hebben.

Man en vrouw kijken zorgelijk

Jullie moeten dan lastige keuzes maken. Wil één van beiden in het huis blijven wonen? Of moeten jullie de woning verkopen?

De lopende hypotheek verhogen kan alleen als je voldoende inkomen hebt.

Betaalbaarheid hypotheek

Blijft één van jullie in het huis wonen? Dan is de betaalbaarheid van de hypotheek een belangrijk issue. Zeker als de hypotheek op twee namen staat. Degene die in het huis wil blijven wonen, moet de ander dan uitkopen. Beschik je niet over voldoende eigen vermogen zoals spaargeld? Dan moet je de lopende hypotheek verhogen. Dat kan alleen als je voldoende inkomen hebt.

Overwaarde

Als geen van beiden in het huis kan of wil blijven wonen, moeten jullie het huis verkopen. Is het huis meer waard dan de hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Als je een ander huis wilt kopen, moet je die overwaarde weer investeren in je nieuwe huis. Doe je dat niet, dan mag je niet alle hypotheekrente aftrekken.

Restschuld

Als het huis minder oplevert dan de hypotheek, hebben jullie een restschuld. Bij een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG), kan die onder voorwaarden worden kwijtgescholden. Heb je geen NHG en wel een restschuld na de verkoop van het huis? Dan moet je die schuld zelf betalen.

Scheidingsregeling

Is het lastig om het huis te verkopen? Heeft jouw ex je nog niet uitgekocht? Dan mag je gebruik maken van de scheidingsregeling. In dat geval mag je de betaalde hypotheekrente maximaal twee jaar aftrekken.

Na scheiding ook testament aanpassen

Bij een scheiding vergeten veel mensen om hun testament aan te passen. Dat kan tot schrijnende situaties leiden. Bijvoorbeeld wanneer één van jullie overlijdt en de ander nog steeds erfgenaam is. Of de zeggenschap krijgt over de erfenis van minderjarige kinderen.

Inzicht in financiële toekomst

Als je gaat scheiden, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je financiële toekomst. Wat zijn jouw financiële rechten en plichten? Is er sprake van alimentatie en zo ja, hoe hoog is deze? Inzicht in inkomen en de nieuwe woonkosten zijn vaak het vertrekpunt voor de onderhandelingen.

Raad en daad

Daarom is het verstandig om contact op te nemen met een Erkend Financieel Adviseur. Die kan jullie zelf of via zijn of haar netwerk bijstaan met raad en daad. Want een verdrietig einde van een relatie moet niet ook nog financiële zorgen bij een nieuwe start opleveren.

HypotheekBlij Scan
HypotheekBlij Scan

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.