Overslaan en naar de inhoud gaan

Toch hypotheek voor duurhuurders?

Woningen
  • Wonen
  • Huis kopen
  • Hypotheek
  • HypotheekBlij

Toch hypotheek voor duurhuurders?

Je inkomen is te hoog voor een sociale huurwoning maar te laag voor een hypotheek. Daardoor woon je in een duur huurhuis en heb je meer woonlasten dan wanneer je een huis zou kopen.

Dat moet veranderen, vindt geldverstrekker BLG Wonen. Die gaat daarom onderzoeken of het mogelijk is om hypotheken te verlenen op basis van een huurverklaring. Met zo’n verklaring kunnen huurders aantonen dat ze al lange tijd probleemloos de huur kunnen opbrengen.

Zijn ze voor een koophuis maandelijks hetzelfde bedrag of zelfs minder kwijt? Dan kunnen ze dus ook de hypotheeklasten betalen, is de gedachte. Als de proef slaagt, wil de financier de zogenoemde duurhuurhypotheek landelijk aanbieden.

AFM is kritisch

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft kritisch gereageerd op het plan, schrijft het AD. Volgens de AFM mag de hoogte van de huur niet het enige argument zijn om af te wijken van de regels. De toezichthouder wijst erop dat woningbezitters ook geld kwijt zijn aan onderhoud en belastingen. Huurders hebben die extra kosten niet.

Verantwoorde lening

Overigens is het nu soms ook al mogelijk om een hypotheek af te sluiten terwijl je niet voldoet aan de inkomensnorm. De geldverstrekker moet dan wel aantonen dat de lening verantwoord is. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens contact op met een Erkend Financieel Adviseur.

Meer nieuws en tips over leven en wonen