Hypotheekvormen en hypotheekrenteaftrek

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, moet je die ook aflossen. Doe je dat niet, dan mag je de rente niet aftrekken.

Huizen in een woonwijk

Sluit je een nieuwe hypotheek af en wil je de rente aftrekken? Dan heb je slechts twee keuzes: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat je netto maandlasten in het begin lager zijn dan bij een lineaire hypotheek. Gedurende de gehele looptijd betaal je een vast totaalbedrag. Met een deel van dit bedrag los je de lening af. De rest is rente. In de beginjaren is het aflossingsdeel klein en het rentedeel groot. Tijdens de looptijd verandert dat. Het aflossingsdeel wordt dan groter en het rentedeel kleiner.

Het nadeel van een annuïteitenhypotheek is dat het rentedeel steeds kleiner wordt. Daardoor kun je steeds minder rente aftrekken. De netto maandlasten nemen dus toe naarmate de looptijd van de hypotheek verstrijkt.

Wil je de hypotheekrente aftrekken? Dan heb je slechts twee keuzes.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je gedurende de looptijd elke maand een vast bedrag om de hypotheek af te lossen. Verder betaal je rente over dat gedeelte van de hypotheek dat nog niet is afgelost. Elke maand wordt dit rentebedrag dus lager.

Een lineaire hypotheek heeft in het begin hogere maandlasten dan een annuïteitenhypotheek. Ook bij een lineaire hypotheek is het belastingvoordeel elk jaar wat minder. Maar omdat je elke maand een lager rentebedrag betaalt, nemen je lasten wel af gedurende de looptijd.

Hypotheek voor 2013

Is jouw hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan mag je de hypotheekrente aftrekken, ongeacht de hypotheekvorm. Wil je weten wat er gebeurt als je een hypotheek van vóór 2013 oversluit of als je gaat verhuizen? Een Erkend Financieel Adviseur kan je daar meer over vertellen.

Hoe lang recht op hypotheekrenteaftrek?

Sinds 2001 mag je de hypotheekrente nog maximaal 30 jaar aftrekken. Dat doe je als je de aangifte inkomstenbelasting invult. Het aftrekpercentage is afhankelijk van de belastingschijf die voor jou geldt.

De termijn van 30 jaar gaat in op het moment van afsluiten van de hypotheek. Heb je vóór 2001 een hypotheek afgesloten? Dan is de termijn van 30 jaar begonnen op 1 januari 2001; die eindigt dus op 1 januari 2031.

Dateert jouw hypotheek van na 2012? Dan moet je de lening gedurende de looptijd afbetalen. Doe je dat niet, dan mag je de rente niet aftrekken.

De beste hypotheek voor jou

Wil je weten wat de beste hypotheek voor jouw situatie is? Een Erkend Financieel Adviseur is dé specialist op het gebied van hypotheken. Hij kan je helpen om de hypotheek te vinden die het beste bij je past, nu én in de toekomst

HypotheekBlij Scan
HypotheekBlij Scan

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.