Energieprijzen stijgen fors. Hoe houd je de rekening toch laag?

Het zal je niet zijn ontgaan: dit jaar gaat de energierekening flink omhoog. Gemiddeld met bijna € 350 per huishouden. Wat kun je doen om de schade te beperken?

Besparen op energie

De kostenstijging is veel groter dan verwacht. Dat komt omdat er oude cijfers zijn gebruikt voor de voorspelling, zo heeft het kabinet schoorvoetend toegegeven.

Einde prijsstijging niet in zicht

Waarschijnlijk is dit nog maar het begin van wat we in de toekomst kunnen verwachten. Er komt steeds meer druk om de klimaatdoelstellingen te halen. Ook dat kan de prijs van gas en elektriciteit verder opdrijven.

Besparen op je energierekening

Als je wilt besparen op je energiekosten, zul je zelf in actie moeten komen. Gelukkig zijn er daarvoor vaak voldoende mogelijkheden. De twee belangrijkste manieren om te bezuinigen zijn:

  1. Energiebesparende maatregelen treffen.
  2. Je gedrag veranderen.

Maatregelen treffen

Veel huizen in Nederland kunnen nog wel wat verduurzaming gebruiken. Door middel van isolatie, bijvoorbeeld. Of door het plaatsen van zonnepanelen, overstappen op inductie-koken en het gebruik van andere slimme, besparende apparaten. Daarmee kun je honderden euro’s per jaar besparen. Ga je voor een nul-op-de-meterwoning? Dan loopt dat bedrag nog verder op.

Doe de DuurzaamheidScan!

Wil je van jouw huis een energiezuinig huis maken maar weet je niet precies wat je kunt doen of waar je moet beginnen? Doe dan onze DuurzaamheidScan! Binnen een paar minuten zie je wat je kunt verduurzamen, wat dat ongeveer kost én wat het oplevert.

Naar de DuurzaamheidScan

Gedrag veranderen

Veel huishoudens kunnen ook besparen door hun energieconsumptie anders in te richten. Bijvoorbeeld door de verwarming niet hoog te laten staan als je boodschappen gaat doen. En door hem een uurtje voordat je naar bed gaat al uit te zetten. Maar ook door iets korter te douchen. Wist je dat dit een gemiddeld gezin ruim € 100 per jaar oplevert?

Meer informatie

Meer artikelen over het verduurzamen van jouw huis, de kosten en de baten vind je op deze pagina. Heb je specifieke vragen? Neem dan gerust eens contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die kan je ook alles vertellen over subsidieregelingen en andere manieren om jouw duurzame huis te bekostigen.

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.