Overslaan en naar de inhoud gaan

De waarde van Erkend financieel advies

Een stel zit aan tafel bij een financieel adviseur
  • Financiële Toekomst

De waarde van Erkend financieel advies

Veel Nederlanders maken gebruik van de diensten van een financieel adviseur. Soms omdat het moet, maar meestal omdat ze bij financiële vraagstukken graag een specialist in de arm nemen. 

Anderzijds zijn er ook mensen die liever niet aan tafel gaan met een financieel adviseur. Bijvoorbeeld omdat ze die diensten duur vinden. En eerlijk is eerlijk, voor de prijs van bijvoorbeeld een hypotheekadvies kun je heel wat leuke dingen doen. Maar de kosten van advies zijn maar de helft van het plaatje.

Besparen

Een goede financieel adviseur voorkomt financiële problemen later en helpt je om direct al te besparen. Bijvoorbeeld door de voorwaarden van een hypotheek – of een ander financieel product – te vergelijken. Stel dat je op basis van dat advies een hypotheek van € 350.000 afsluit waarvoor je 0,25% minder rente betaalt. Dan levert dat je in tien jaar € 8.750 op en in dertig jaar zelfs meer dan € 26.000.

Voorbereid op de toekomst

Zeker bij grote beslissingen – zoals het kopen van een huis – kijkt een financieel adviseur niet alleen naar het nu, maar ook naar de toekomst. Heb je kinderen of een kinderwens? Wat zijn de verwachtingen over je toekomstige inkomsten? Hoe gaan die eruit zien als er iemand ziek wordt of overlijdt? Bouw je pensioen op en hoeveel? Door hier bij het sluiten van een hypotheek goed bij stil te staan, ben je in financiële zin beter voorbereid op de toekomst.

Gemoedsrust

Bijkomend voordeel is dat je daardoor meer gemoedsrust hebt. Cijfers bewijzen dat: vier van de vijf Nederlanders die gebruik maken van de diensten van een adviseur hebben meer vertrouwen in hun eigen financiële beslissingen. Een vergelijkbaar aantal geeft aan beter voorbereid te zijn op hun pensioen. Ook zijn de meesten in staat om een financiële tegenslag op te vangen, zoals een onverwacht grote uitgave.

Erkend Financieel Adviseur

Niet iedereen mag zo maar financieel advies geven. Daar is een speciale wet voor opgesteld, de Wet op het financieel toezicht (Wft). Die regelt aan welke voorwaarden adviseurs minimaal moeten voldoen. 

Voor adviseurs die het keurmerk Erkend Financieel Adviseur voeren, zijn die regels nog een stuk strenger. Een Erkend Financieel Adviseur moet naast alle wettelijke verplichtingen elk jaar extra onderwijs volgen om z’n vakkennis op peil te houden. Daarnaast gelden er gedragsregels en een beroepscode waaraan hij of zij zich verbindt.

Vrijblijvend kennismaken

Wil jij weten wat een Erkend Financieel Adviseur voor jou kan betekenen? Neem dan eens contact op met één van hen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Er zijn zo'n 6.000 Erkend Financieel Adviseurs in Nederland, dus er zit er altijd één bij jou in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Een jong stel is aan het verhuizen
  • Huis kopen
  • Hypotheek
  • Starters
  • Woningmarkt 2024
  • Woonlasten
Als je overweegt om je eerste stap te zetten op de woningmarkt, vraag je je misschien af wat voor...