Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe houd je inbrekers buiten de deur?

  • Wonen
  • Preventie

Hoe houd je inbrekers buiten de deur?

Nadat het aantal inbraken in 2020 en 2021 fors omlaag ging, is er sinds het begin van dit jaar weer een stijgende trend. Omdat de meeste mensen de afgelopen jaren veel vaker thuis waren, was het een lastige periode voor inbrekers. Maar nu Nederland weer open is, slaan zij alsnog hun slag.

Na elke versoepeling van de lockdownregels nam het aantal inbraken toe, zag ook verzekeraar Interpolis. Drie weken na de recente versoepelingen van begin februari werden er maar liefst 65% meer inbraken gepleegd dan in dezelfde periode vorig jaar!

Geld, sieraden en elektronica

Als het even kan, maken inbrekers gebruik van een openstaand raam of een deur die niet op slot zit. Soms gebruiken ze meer geweld door de cilinder van een deurslot te breken of forceren ze een (boven)raam.

Meestal zijn ze uit op buit die ze makkelijk kunnen vervoeren en die tegelijkertijd relatief veel waard is. Denk bijvoorbeeld aan cash geld, sieraden en dure elektronica, zoals smartphones, laptops, digitale camera’s en tablets.

Preventie-tips

Veel slachtoffers van inbraak voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis. Misschien is dat nog wel erger dan de feitelijke schade. Doe er daarom alles aan om inbraak in jouw huis te voorkomen. Dit zijn de vijf belangrijkste preventie-tips:

  • Laat geen ramen of deuren open staan als je weggaat of gaat slapen, ook geen zogeheten ‘bovenlichten’ of wc-raampjes.
  • Zorg ervoor dat het hang- en sluitwerk van de ramen en deuren het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft.
  • Breng op een schuifpui een speciaal slot aan en leg aan de binnenkant een balk in de rails zodat de schuifdeur is geblokkeerd.
  • Zorg voor goede buitenverlichting met bewegingsmelders.
  • Leg kostbare spullen niet in het zicht.

Meer tips en informatie vind je op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Hier kun je ook de Veilig Wonen Scan doen.

Verzekeringen

Hoe goed je jouw huis ook beveiligt, je kunt inbraak nooit 100% uitsluiten. Daarom is het belangrijk dat ook je verzekeringen op orde zijn. Dat is lang niet altijd het geval, omdat de waarde van onze bezittingen ongemerkt toeneemt.

Daarbij schiet een gewone inboedelverzekering soms tekort. Dat geldt zeker als je sieraden, een kostbaar instrument of dure audiovisuele apparatuur hebt. Dergelijke spullen zijn maar tot een bepaald bedrag verzekerd op de inboedelverzekering.

Voorbeeldberekening

We geven een voorbeeld. Als Hans na een vakantie thuiskomt, blijkt er te zijn ingebroken. De dieven hebben alle tijd genomen om zijn splinternieuwe 8K-tv van de muur te schroeven. Ook de audio-installatie is weg, evenals zijn iMac. De totale schade bedraagt meer dan € 8.000.

In de voorwaarden van de inboedelverzekering staat echter dat diefstal van audiovisuele- en computerapparatuur slechts is gedekt tot een bedrag van € 5.000. Daardoor loopt Hans € 3.000 mis.

Meer informatie

Twijfel je of jouw verzekeringen nog wel op orde zijn of heb je andere vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel je vraag dan gerust. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van verzekeringen en kan ik je verder helpen.