Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder mensen scheiden, ouders juist vaker uit elkaar

Een man met een rolkoffer neemt bij de deur afscheid van zijn dochtertje terwijl zijn vrouw verderop in de hal staat.
  • Scheiden
  • Woonlasten

Minder mensen scheiden, ouders juist vaker uit elkaar

Het aantal mensen dat ging scheiden is sinds 1980 niet zo laag geweest. Goed nieuws, zou je denken. Maar de werkelijkheid is anders. Het aantal ouders met jonge kinderen dat uit elkaar gaat, stijgt namelijk.

Hoe kan dat? Nou, steeds meer stellen wonen ongehuwd samen, of zijn elkaars geregistreerde partners. Dat blijft vaak ook nog zo als ze kinderen hebben gekregen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Als zo’n stel uit elkaar gaat, telt het CBS dat niet als een scheiding. Maar het effect is natuurlijk vaak hetzelfde.

Ongetrouwde ouders vaker uit elkaar

Ouders die bij de geboorte van hun kind getrouwd waren, scheiden het minst. Van de gehuwde stellen die in 2013 een kind kregen, was ruim 92% in 2019 nog bij elkaar. Bij stellen die ongehuwd samenwoonden lag dit percentage op 84%.

Veel impact

Of je nu getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of ongehuwd samenwoont, een scheiding heeft altijd veel impact. Emotioneel, maar ook praktisch en financieel. Want wie blijft er in het huis wonen? Is dat überhaupt wel mogelijk, gezien de kosten? Als het nog wel kan, lukt het de ander dan ook nog om een woning te kopen of te huren? Waar gaan de kinderen wonen en wie betaalt dan wat?

Snel inzicht krijgen

Als jij en je partner uit elkaar gaan, is het belangrijk om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in jullie financiële toekomst. Denk bijvoorbeeld aan alimentatierechten en -plichten, maar ook aan (toekomstige) woonlasten en de verdeling van vermogen, zoals spaargeld en het huis. Daarnaast bestaat de kans dat jullie aanspraak kunnen maken op een deel van elkaars pensioenrechten.

Financiële gevolgen onder controle

Neem daarom meteen contact op met een Erkend Financieel Adviseur als je in een scheidingstraject belandt. Die kan je bijstaan met advies en schakelt waar nodig andere specialisten in. Dat neemt het verdriet van een verbroken relatie niet weg, maar helpt je wel om de financiële gevolgen ervan zo goed mogelijk onder controle te houden.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Moeder en dochter zitten aan de keukentafel, met daarop een spaarpot en muntgeld.
  • Financiële Toekomst
  • Goed met geld
  • Kinderen
  • Leven
De Week van het geld loopt dit jaar van 11 tot 15 maart. In die week geven docenten en gastsprekers...