Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen huis en erfbelasting

Ouder stel in de keuken
 • Financiële Toekomst
 • Hypotheek
 • Leven
 • Overlijden
 • Wonen

Eigen huis en erfbelasting

Zijn jij en je partner elkaars erfgenaam? Dan moet je misschien erfbelasting betalen als één van beiden overlijdt.

Er moet dan wel sprake zijn van aanzienlijke bezittingen. De vrijstelling voor echtgenoten en geregistreerd partners is namelijk best hoog. In 2018 ruim € 643.000. Is de erfenis groter, dan moet de partner wel belasting betalen.

De vraag is: kun je die aanslag wel betalen?

Als jullie in gemeenschap van goederen leven, valt jullie koophuis in principe onder de erfenis. Zit er overwaarde in het huis en hebben jullie veel vermogen zoals bijvoorbeeld beleggingen? Dan kan de fiscus een aanslag sturen. Als jullie vermogen dan vastzit, kun je die aanslag misschien niet betalen.

Overlijdensrisicoverzekering en erfbelasting

Speelt dit voor jou? Dan kun je overwegen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je hebt dan een financiële buffer als jouw partner overlijdt. Let er wel op dat je een verzekering op elkaars leven afsluit en dat je de premie zelf betaalt. Schakel bij twijfel altijd een Erkend Financieel Adviseur in.

Kinderen en erfbelasting

Als je alleen bent en de kinderen alles erven, ligt het anders. Voor hen geldt namelijk een veel lagere vrijstelling. Daardoor kan de hoogte van de erfbelasting flink oplopen.

Wil je dit zoveel mogelijk voorkomen? Dan kun je nog gedurende je leven een deel van de erfenis overhevelen door te schenken. Zit je geld vast in je huis of beleggingen? Schenk dan op papier. Een Erkend Financieel Adviseur kan je uitleggen hoe dat werkt. Voor de uitvoering ervan moet je naar de notaris.

Rekensom*

Hans is enig kind. Bij een tragisch verkeersongeval komen zijn vader en zijn moeder allebei om het leven. Hans is de enige erfgenaam. Zijn ouders laten hem € 10.000 spaargeld na en het koophuis, waarvan de hypotheek helemaal is afbetaald. Het huis heeft een WOZ-waarde van €200.000.

In totaal erft Hans € 210.000. Daarvan is slechts € 20.000 vrijgesteld van erfbelasting. Over de rest betaalt hij erfbelasting. Zo ziet het plaatje eruit:

Erfenis
€‎ 210.000
 
Vrijstelling
€‎ 20.000
 
Belaste erfenis
€‎ 190.000
 
10% erfbelasting over
€‎ 123.000
€‎ 12.300
20% erfbelasting over
€‎ 67.000
€‎ 13.400
Te betalen erfbelasting  
€‎ 25.700

*De bedragen in de tabel zijn afgerond.

Meer weten?

Wil je meer weten over erfbelasting of ben je op zoek naar advies van een specialist? Neem dan eens contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die helpt je graag verder!

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Een stapel die is gemaakt van modelhuisjes en euro-munten.
 • 2024
 • Hypotheek
 • Wonen
 • Woningmarkt
 • Woningmarkt 2024
 • Woonlasten
Heb jij de nieuwe WOZ-beschikking van jouw gemeente al binnen? De kans is groot dat die weer hoger...