Overslaan en naar de inhoud gaan

Besparen door bewust te leven

 • Besparen
 • Goed met geld
 • Grip op je knip
 • Leven
 • Wonen
 • Woonlasten

Besparen door bewust te leven

Veel Nederlanders hebben zich voorgenomen om komend jaar beter op hun financiën te letten. Geldt dat ook voor jou? In dit artikel hebben we een paar tips voor je op een rij gezet.

Als je wilt besparen, moet je weten wat je uitgeeft. Creëer dus allereerst inzicht in je financiën. Hoeveel inkomsten heb je? Welke vaste uitgaven heb je? Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor huur of hypotheek, energie, belastingen en verzekeringen. Noteer alles overzichtelijk in een spreadsheet of één van de vele digitale budgetplanners die je online kunt vinden.

Budgetteer

Nu je weet hoeveel er binnenkomt en hoeveel eruit gaat, kun je met het bedrag dat je overhoudt gaan budgetteren. Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan de wekelijkse boodschappen. Maak ook een budget voor kleding en cadeautjes. Blijft er nog iets over? Dan kun je daarmee gaan sparen.

Vermijd impulsaankopen

Bedrijven willen je graag verleiden om iets te kopen. Supermarkten zijn hierin ware meesters. Hoe vaak ben jij niet thuisgekomen met iets wat je eigenlijk niet van plan was om te kopen? Als je dat wilt voorkomen, maak dan voortaan een boodschappenlijstje en houd je daaraan.

Stel een koopbeslissing uit

Zie je in de winkel – of op internet – toch iets wat je misschien wel wilt hebben? Stel die aankoop dan uit en slaap er een nachtje over. Wedden dat je de dag erop  negen van de tien keer besluit dat je het toch niet nodig hebt?

Bespaar op energie

Past jouw energieleverancier nog wel bij je? Nog altijd geldt dat veel mensen op de energierekening kunnen besparen door over te stappen. Een andere mogelijkheid om te besparen op energiekosten is het verduurzamen van je huis. Daarvoor zul je in de meeste gevallen wel eerst moeten investeren.

Bepaal concrete spaardoelen

Als je echt  wilt sparen, helpt het als je spaardoelen heel concreet maakt. Dus niet: ‘ik ga sparen, zodat ik over een paar jaar die verre reis kan maken’ maar: ‘Ik zet elke maand € 200 opzij, zodat ik over drie jaar € 7.200 heb om de reis mee te betalen’.

Maak potjes

Veel banken bieden de mogelijkheid om binnen een spaarrekening ‘potjes’ te maken. Zo kun je jouw spaargeld virtueel verdelen over je spaardoel(en). Bijvoorbeeld voor je kledingbudget, onderhoud van je huis, een buffer om tegenslagen mee op te vangen en reserveringen voor andere doeleinden. Dit kan nuttig zijn, omdat je spaargeld dan niet één grote pot vol is. Het voorkomt dat je denkt rijker te zijn dan je bent.

Controleer regelmatig

Controleer tenminste één keer per maand of je je wel aan je budgetten houdt. Is dat niet het geval? Onderzoek dan of dat eenmalig is of structureel. In dat laatste geval moet je of strenger voor jezelf worden, of je budget aanpassen.

Sparen of beleggen?

Nu de eerste grote bank heeft besloten om geen rente meer te geven op spaargeld, overwegen nog meer Nederlanders om te gaan beleggen. Dat biedt inderdaad kans op meer rendement. Maar, het heeft ook het risico dat je jouw inleg verliest. Beleg daarom alleen met geld dat je echt kunt missen.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit bericht? Neem dan gerust contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die is specialist op het gebied van geldzaken en helpt je graag verder.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Een stapel die is gemaakt van modelhuisjes en euro-munten.
 • 2024
 • Hypotheek
 • Wonen
 • Woningmarkt
 • Woningmarkt 2024
 • Woonlasten
Heb jij de nieuwe WOZ-beschikking van jouw gemeente al binnen? De kans is groot dat die weer hoger...