Overslaan en naar de inhoud gaan

AOW 2024: hogere bedragen, leeftijd naar 67 jaar

  • 2024
  • Inkomen
  • Leven
  • Pensioen

AOW 2024: hogere bedragen, leeftijd naar 67 jaar

De AOW in 2024 valt weer hoger uit dan in het afgelopen jaar. Zowel op 1 januari als op 1 juli worden de bedragen aangepast. 

De hoogte van de AOW is gekoppeld aan het minimumloon. De regels daarvoor veranderen begin 2024. Nu geldt er nog een minimumloon per maand. In de praktijk betekent dit dat het minimale uurloon lager is als je 40 uur per week werkt dan wanneer je 36 uur per week werkt.

AOW 2024: uurloon versus maandloon

Vanaf 2024 is er sprake van een minimum uurloon. Dit is inmiddels vertaald naar de maandelijkse bedragen van de AOW in 2024. Die stijgen begin volgend jaar naar € 1.541,53 bruto per maand voor alleenstaanden en naar € 1.047,60 voor mensen die zijn getrouwd of samenwonenden. Op de de website van de Sociale Verzekeringsbank lees je er meer over.

Pensioen ook omhoog?

Veel mensen hebben bij hun werkgever(s) pensioen opgebouwd, als aanvulling op de AOW. Of je aanvullende pensioen in 2024 ook omhoog gaat, hangt af van je pensioenfonds. Zo heeft PFZW aangekondigd de pensioenuitkeringen met 4,8% te verhogen. Bij het ABP gaan de pensioenen met iets meer dan 3% omhoog. 

Pensioenfonds PME heeft een stijging van 3,26% aangekondigd, branchegenoot PMT wil 3,2% verhogen. Van de vijf grootste pensioenfondsen gaan alleen bij BpfBouw de pensioenbedragen in 2024 niet omhoog.

AOW-leeftijd naar 67 jaar

De AOW-leeftijd wordt ook wel de pensioenleeftijd genoemd. Vanaf die leeftijd krijg je voor het eerst een AOW-uitkering. De AOW-leeftijd is afhankelijk van je geboortedatum. Voor mensen die geboren zijn na 28 februari 1957 stijgt die leeftijd in 2024 naar 67 jaar.  Hier kun je checken welke leeftijd voor jou geldt.

Hypotheekrenteaftrek en pensioen

Als je met pensioen bent, gelden er andere belastingregels Daardoor betaal je over een deel van je inkomen minder inkomstenbelasting. Dat is natuurlijk gunstig, maar kan ook een vervelend bijeffect hebben als je nog hypotheekrente mag aftrekken. Als dat zo is, ga je netto meer betalen voor je hypotheek.

Vraag het een Erkend Financieel Adviseur

Heb je daar vragen over of overzie je niet precies hoe jouw financiële situatie er uitziet na je pensioen? Neem dan eens contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die is specialist op het gebied van financiële zaken en helpt je graag verder.

Meer nieuws en tips over leven en wonen