Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Schaf hypotheekrenteaftrek niet af’

  • Wonen
  • Huis kopen
  • Hypotheek

‘Schaf hypotheekrenteaftrek niet af’

Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit er opnieuw voor om de hypotheekrenteaftrek in stand te houden. Op termijn zullen huiseigenaren de aftrek van de hypotheekrente namelijk zelf financieren. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek.

Sinds 2001 mag je de hypotheekrente nog maximaal 30 jaar aftrekken. Veel huiseigenaren hebben daardoor vanaf 2031 geen belastingvoordeel meer via hun hypotheek. Na die tijd zijn het vooral jongere huizenkopers die nog van het fiscale voordeel profiteren.

Oudere huiseigenaren hebben vaak (een deel van) hun hypotheek afgelost en op die manier vermogen opgebouwd. Ook al zit dat ‘vast’ in hun huis, toch moeten ze hierover belasting betalen, het zogenoemde eigenwoningforfait. De opbrengsten van deze belasting zijn op termijn net zo hoog als het bedrag dat de overheid mist aan belastinginkomsten door de hypotheekrenteaftrek. Die laatste regeling kan dus best in stand blijven.

Verdienmodel

Sterker nog, uit de berekeningen van SEO blijkt dat de overheid er zelfs aan kan verdienen! Dit komt doordat de opbrengst van het eigenwoningforfait steeds hoger wordt, terwijl de kosten van de hypotheekrenteaftrek –het mislopen van belastinggeld – voor de overheid afnemen.

Solidariteit

Vereniging Eigen Huis ziet hierin een vorm van solidariteit tussen de generaties. Huiseigenaren die in het verleden hebben geprofiteerd van de renteaftrek, bekostigen dit voordeel in de toekomst voor nieuwe generaties. Dat kan van belang zijn, omdat de hypotheekrenteaftrek een belangrijk vangnet is bij renteverhoging.

Goede eigenschappen

Volgens VEH zijn de inzichten uit het SEO-onderzoek van groot belang in de discussie over het eigenwoningbezit. Het huidige fiscale systeem heeft ook goede eigenschappen die we niet zomaar moeten weggooien.

Erkend Hypotheekadviseur

Heb je een vraag over dit artikel of over de regels rondom de hypotheekrenteaftrek? Neem dan contact op met een Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur. Als expert op het gebied van hypotheken helpt die je graag verder.

Meer nieuws en tips over leven en wonen