NHG-hypotheek in 2020 meer dan drie ton

Het maximale hypotheekbedrag met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), de zogenoemde kostengrens, stijgt volgend jaar van € 290.000 naar € 310.000. Wil je een huis kopen met energiebesparende voorzieningen, dan kun je zelfs maximaal € 328.600 lenen met NHG.

Moderne woonwijk

De NHG-grens gaat omhoog omdat woningen weer duurder zijn geworden. De gemiddelde huizenprijs over de maanden juni, juli en augustus was € 309.203. Sinds 2017 is de kostengrens voor NHG-hypotheken gekoppeld aan dit gemiddelde. Daarom stijgt deze per 1 januari 2020 naar € 310.000.

Restschuld

Een hypotheek met NHG heeft een paar voordelen. Allereerst omdat je met NHG de financiële risico’s bij het kopen van een huis beperkt. Het is een vangnet (de G in de afkorting NHG staat immers voor garantie) wanneer je je hypotheek niet meer kunt betalen. Als je voldoet aan de voorwaarden, betaalt NHG jouw eventuele schuld terug aan de bank.

Verantwoord lenen

Verder voldoet een hypotheek met NHG aan de normen voor verantwoord lenen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Zo weet je zeker dat je hypotheek past bij je inkomen.

Rentevoordeel

Tot slot betaal je meestal minder rente over een hypotheek met NHG. Dat komt omdat de bank minder risico loopt. Je rentevoordeel kan oplopen tot 0,5% per jaar. Wel moet je eenmalig een bedrag betalen aan de NHG. In 2019 is dat 0,9% van de totale hypotheek; in 2020 wordt dit 0,7% van je hypotheek. Deze kosten mag je aftrekken bij je belastingaangifte.

NHG afsluiten

Wil jij een hypotheek met NHG afsluiten? Dan ben je bij een Erkend Financieel Adviseur aan het juiste adres. Met onze handige zoekmachine vind je er snel één bij jou in de buurt.

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.