Minister stelt regels voor rentemiddeling

Minister Hoekstra van Financiën heeft bepaald dat er regels komen voor rentemiddeling. Banken moeten voortaan verantwoorden welke kosten ze hiervoor in rekening brengen.

Rij huizen

Rentemiddeling is een interessant alternatief als je nu een hypotheek hebt met een hoge rente. Zeker als het nog lang duurt voordat de rentevaste periode afloopt.

Besparen op je hypotheeklasten

Met rentemiddeling bespaar je namelijk op je hypotheeklasten zonder dat je direct een grote som geld hoeft te betalen. Je sluit je hypotheek opnieuw af, maar mag de boeterente gespreid betalen gedurende de nieuwe rentevastperiode. Hiervoor berekent de bank een opslagpercentage.

Hoe hoog is een kleine opslag?

De bank kijkt wat zij misloopt aan rente, omdat jij de hypotheek openbreekt. De bank verrekent dat verschil in de nieuwe rente. Daarnaast rekenden ze ‘een kleine opslag’. Het was echter onduidelijk hoe banken die opslag bepaalden.

Specificatie

Over de hoogte van die opslag was in de wet niets vastgelegd. Daarom heeft de minister nu besloten dat deze niet hoger mag zijn dan het nadeel dat de bank ondervindt. Om dit te kunnen controleren, moeten banken een specificatie verstrekken. Daarin moeten ze aantonen hoeveel geld ze mislopen door het vervroegd oversluiten van de hypotheek. Zo weten klanten precies waar ze aan toe zijn.

Is rentemiddeling interessant voor jou?

Is de rente op jouw hypotheek (veel) hoger dan de huidige rente en duurt het nog jaren voordat je rentevaste periode afloopt? Dan kan het interessant zijn om te kiezen voor rentemiddeling. Heb je voldoende spaargeld om de boeterente in een keer te betalen, dan is dat financieel vaak interessanter.

Erkend Financieel Adviseur helpt kiezen

Wil je weten wat voor jou de beste oplossing is? Vraag het dan eens aan een Erkend Financieel Adviseur. Die helpt je graag om de beste keuze te maken.

HypotheekBlij Scan
HypotheekBlij Scan

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.