Overslaan en naar de inhoud gaan

Lage hypotheekrente niet belangrijkste oorzaak extreme huizenprijs

  • Wonen
  • Huis kopen
  • Hypotheek
  • Woningmarkt

Lage hypotheekrente niet belangrijkste oorzaak extreme huizenprijs

Huizen zijn in het afgelopen jaar gemiddeld zo’n € 60.000 duurder geworden. Dat is ruim € 160 per dag! Vaak wordt de lage hypotheekrente als belangrijkste oorzaak van de extreme prijzen genoemd. Maar de lage rente verklaart de stijging slechts voor een deel.

Dat heeft Het Kadaster becijferd. Het Kadaster is een overheidsorganisatie die gegevens bijhoudt van alle stukken grond in Nederland en de gebouwen die daarop staan dus ook woningen. In vier jaar tijd is het gemiddelde huis ruim € 130.000 duurder geworden. ‘Slechts’ € 30.000 hiervan is te verklaren als een gevolg van de lage hypotheekrente, aldus het Kadaster.

Meer onderzoek

De overheidsorganisatie wil nu vervolgonderzoek doen om te achterhalen wie de kopers van die dure huizen zijn. Naar verwachting gaat het vooral om mensen met een hoog inkomen en huizenbezitters met veel overwaarde op hun woning. Maar ook kinderen die een belastingvrije schenking van hun ouders hebben gekregen, zullen een deel van die groep vormen.

Ruim vier ton

De prijs van een gemiddelde woning ligt inmiddels boven de vier ton. Daardoor is een eerste huis kopen vrijwel onbereikbaar geworden voor huishoudens met een modaal inkomen. Zelfs huishoudens die bijna twee keer modaal verdienen, kunnen slechts één op de drie te koop staande huizen betalen.

Mogelijkheden voor starters

Toch zijn er nog mogelijkheden, ook voor starters. Denk bijvoorbeeld aan de starterslening, Duokoop, KoopStart en KoopGarant. Verder krijgen huizenkopers die jonger zijn dan 35 jaar vrijstelling van de overdrachtsbelasting als ze een huis kopen dat niet meer kost dan € 400.000.

 

Vragen? Stel ze aan een Erkend Adviseur!

Wil jij graag een – eerste – huis kopen? Bespreek je plannen dan eens met een Erkend Financieel Adviseur, beter bekend als Erkend Hypotheekadviseur. Als specialist op het gebied van hypotheken en andere financiële zaken kan die je helder uitleggen wat in jouw situatie haalbaar en verantwoord is.

Meer nieuws en tips over leven en wonen