Kosten hypotheekgarantie omlaag

Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie wordt in 2022 goedkoper. De kosten die je voor een NHG-hypotheek moet betalen, gaan omlaag. Nu betaal je nog 0,7% van het geleende bedrag, in 2022 is dat 0,6%.

Jong stel bekijkt huis in aanbouw

Volgend jaar mag je ook € 30.000 meer lenen dan dit jaar. De zogenoemde kostengrens voor een hypotheek met NHG gaat van € 325.000 naar € 355.000.

Gemiddelde huizenprijs

Elk jaar wordt het maximale bedrag dat je met hypotheekgarantie kunt lenen opnieuw vastgesteld. Toch ligt het nieuwe maximum een flink stuk onder de gemiddelde huizenprijs. Die bedraagt inmiddels ruim € 400.000. De huizenprijs is in een jaar tijd (tussen augustus 2020 en augustus 2021) met bijna 18 procent gestegen, zo wijzen cijfers van het CBS en het Kadaster uit.

Berekening

Het verschil tussen de gemiddelde huizenprijs en de kostengrens van NHG heeft te maken met de manier waarop de maximale NHG-hypotheek wordt berekend. Dat bedrag is gebaseerd op de gemiddelde koopsom van de laatste 27 maanden tot augustus 2021. Hier komt nog een toeslag van 4% bovenop.

Twee keer per jaar?

Maar nu de prijsstijgingen – zeker in het afgelopen jaar – de pan uit rijzen, stijgt de maximale NHG-lening niet zo hard als de marktprijzen. Reden voor Vereniging Eigen Huis om te pleiten om de kostengrens twee keer per jaar vast te stellen. Op die manier zou de aansluiting tussen NHG en de markt beter worden.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit artikel? Ben je van plan om een hypotheek af te sluiten en vraag je je af of je niet beter tot volgend jaar kunt wachten? Neem dan even contact op met een Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur. Die is specialist op het gebied van hypotheken en helpt je graag verder.

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.