Overslaan en naar de inhoud gaan

Is het slim om nu mijn hypotheek over te sluiten?

  • Corona
  • Wonen
  • Hypotheek

Is het slim om nu mijn hypotheek over te sluiten?

Naast gezondheidsrisico’s brengt de coronacrisis economische onzekerheid met zich mee. Bijna alle hypotheekverstrekkers hebben daardoor de rente iets verhoogd. Betekent dit dat jij jouw hypotheek nu snel moet oversluiten?

Nooit eerder zijn er zoveel hypotheekaanvragen geweest als in de afgelopen maand. Het is dan ook voor het eerst sinds 2018 dat de hypotheekrente weer iets omhoog gaat. Maar we moeten het niet erger maken dan het is: de hypotheekrente staat nog altijd erg laag. Zelfs lager dan in januari van dit jaar!

Kleine stijging

Het gaat dan ook om een zeer kleine stijging van 0,1% tot 0,3%. Om dit in perspectief te zetten: op een hypotheek van € 240.000 scheelt dat tussen de € 20 en € 60 bruto per maand. Als je dat afweegt tegen de kosten van oversluiten, is dat laatste lang niet altijd interessant.

Boeterente

Als je een lopende hypotheek wilt oversluiten, moet je boeterente betalen. Dit is het bedrag dat de bank misloopt omdat jij het contract openbreekt. Afhankelijk van het verschil tussen de oude en de nieuwe hypotheekrente en de nog resterende looptijd, kan deze boete flink oplopen.

Andere kosten

Daarnaast moet je rekening houden met de advieskosten. En als je jouw nieuwe hypotheek bij een andere geldverstrekker afsluit, komen daar waarschijnlijk nog taxatie- en notariskosten bij. Daarmee loopt het oversluiten van je hypotheek behoorlijk in de papieren!

Spaarhypotheek

Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan loont het zelden om jouw hypotheek over te sluiten. Dat komt omdat de hypotheekrente van een spaarhypotheek is gekoppeld aan de bijbehorende spaarrente. Met andere woorden: als je minder rente betaalt, krijg je zelf ook minder rente bijgeschreven.

Beste keuze

Of het slim is om jouw hypotheek over te sluiten, hangt dus af van veel meer zaken dan alleen de hoogte van de hypotheekrente. Wil je weten wat voor jou de beste keuze is? Vraag het dan aan een Erkend Financieel Adviseur. Die is specialist op het gebied van hypotheken en helpt je graag verder.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Moeder en dochter zitten aan de keukentafel, met daarop een spaarpot en muntgeld.
  • Financiële Toekomst
  • Goed met geld
  • Kinderen
  • Leven
De Week van het geld loopt dit jaar van 11 tot 15 maart. In die week geven docenten en gastsprekers...