Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypotheekrente omhoog door coronacrisis?

  • Corona
  • Leven
  • Wonen
  • Hypotheek

Hypotheekrente omhoog door coronacrisis?

Hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) er alles aan doet om de rentes laag te houden, hebben diverse aanbieders van hypotheken sinds begin maart hun hypotheekrentes verhoogd. Gevolg is dat het aantal aanvragen voor een hypotheek flink stijgt.

De renteverhoging is het gevolg van ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Daar schoot de rente begin maart omhoog. De hypotheekrente is mede afhankelijk van wat er op de kapitaalmarkt gebeurt.

Oversluiten of toch niet?

De plotselinge stijging van de hypotheekrente zet veel huiseigenaren aan het denken. Zij die hun hypotheek nog niet hebben overgesloten, willen dit versneld doen nu de rente nog laag is. Soms is dat verstandig, maar lang niet altijd.

Of het voor jou interessant is om je hypotheek nu over te sluiten, hangt vooral af van het rentepercentage dat je nu betaalt. Is dat al laag, dan kan oversluiten meer kosten dan het oplevert.

Spaarhypotheek

Ook als je een spaarhypotheek hebt, is oversluiten vaak niet zinvol. Je gaat dan weliswaar minder rente betalen, maar krijgt ook minder rendement op het geld dat je al hebt gespaard voor aflossing van de hypotheek. Per saldo is het voordeel van een lagere rente dan beperkt.

Meer dan 4%

Betaal jij nog altijd meer dan 4% rente? En heb je geen spaarhypotheek? Dan is het slim om te onderzoeken of je jouw hypotheek nu moet oversluiten. Moet je een boete betalen en kun of wil je dat liever niet? Dan is rentemiddeling wellicht een alternatieve oplossing.

Laat je goed informeren

Wat je ook besluit te doen, laat je eerst goed informeren door een Erkend Financieel Adviseur. Die is specialist op het gebied van hypotheken en andere geldzaken. Met onze handige zoekmachine vind je er snel een bij jou in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen