Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypotheekrente in korte tijd drie keer zo hoog

Euro-biljetten met het woord 'rente' in Scrabble-steentjes
  • Wonen
  • Huis kopen
  • Hypotheek
  • 2022

Hypotheekrente in korte tijd drie keer zo hoog

Het zal je niet zijn ontgaan: de hypotheekrente is in relatief korte tijd fors omhoog gegaan. Inmiddels betaal je gemiddeld bijna 4% over het geleende bedrag. Dat is drie keer zo veel als in september 2021! Maar is het erg dat de rente zo hard is gestegen?

Het antwoord op die vraag is niet met een algemeen ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Als je al een hypotheek hebt en de rente voor langere tijd hebt vastgezet, hoef je je voorlopig geen zorgen te maken om je maandlasten. Moet je de hypotheek binnenkort oversluiten, dan heb je natuurlijk wel een dilemma. Wat zet je de rente voor langere tijd vast of juist niet?

Minder lenen

Ook als je van plan bent om binnenkort een huis te kopen, merk je het effect van de hogere rente. Je mag daardoor namelijk minder lenen. Op een huis van € 400.000 kan dat wel € 15.000 schelen. Ook zullen je maandlasten hoger uitvallen. Anderzijds kun je meer aftrekken bij je belastingaangifte, mits je de hypotheek ook aflost.

Inflatie

Of de hypotheekrente nog verder stijgt of juist weer gaat dalen, is niet met zekerheid te zeggen. Toch verwachten de meeste experts dat er op korte termijn geen sprake zal zijn van een daling. Daarvoor is de inflatie te hoog. Niet voor niets hebben zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank de rente onlangs verhoogd.

Erkend hypotheekadvies

Als jij binnenkort een beslissing moet nemen over jouw hypotheek, is dus belangrijk om je van tevoren goed te laten adviseren door een expert. Een Erkend financieel adviseur, ook bekend als Erkend hypotheekadviseur, is zo’n expert. Hij of zij staat je graag terzijde met kennis en kunde. Twijfel dus niet en neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Met onze handige zoekmachine vind je snel een Erkend financieel adviseur bij jou in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen