Flexwerker krijgt in 2020 sneller toegang tot hypotheek

Goed nieuws voor flexwerkers en starters op de arbeidsmarkt. Vanaf januari 2020 kunnen zij een beroep doen op de Arbeidsmarktscan. Daardoor moet het eenvoudiger worden om een hypotheek te krijgen.

Als je géén vast contract en dus geen vast inkomen hebt, wordt je maximale hypotheeklening nu vaak nog bepaald op basis van inkomsten over de afgelopen drie jaar. Die inkomsten kunnen per jaar flink verschillen. En als je nog maar net bent begonnen met werken, heb je die cijfers natuurlijk niet. Gevolg is dat flexwerkers, zzp’ers, uitzendkrachten en mensen met tijdelijke contracten maar moeilijk aan een hypotheek komen. Een huis kopen is voor hen vaak lastig.

Toekomstige salaris

Om hiervoor een oplossing te bieden, is de Arbeidsmarktscan ontwikkeld. De scan voorspelt wat je toekomstige salaris ongeveer zal zijn. Dat vergroot de kans dat je een (hogere) hypotheek kunt afsluiten. Meer over de Arbeidsmarktscan lees je hier.

NHG

In 2020 doen er negen hypotheekverstrekkers mee aan de Arbeidsmarktscan. In eerste instantie kun je er alleen gebruik van maken als je een hypotheek met NHG afsluit. Daarmee kun je dan maximaal € 310.000 lenen voor je huis. Maar de deelnemende banken hebben al aangegeven dat ze de scan in de toekomst ook voor hypotheken zonder NHG willen aanbieden.

Zzp’ers en freelancers

Als de pilot slaagt, moet de Arbeidsmarktscan beschikbaar komen voor iedereen met een flexibel inkomen. Naast flexwerkers en starters moeten op termijn ook zzp’ers en freelancers ervan kunnen profiteren. Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Arbeidsmarktscan of heb je een andere vraag over hypotheken? Neem dan eens contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die zet de mogelijkheden graag voor je op een rij en rekent alles voor je door, zodat jij straks misschien jouw droomhuis kunt kopen!

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.