Overslaan en naar de inhoud gaan

Energielabel in 2021 een stuk duurder

Energielabel
  • Wonen
  • Huis kopen
  • Duurzaamheid
  • 2021

Energielabel in 2021 een stuk duurder

Een energielabel aanvragen voor je woning wordt volgend jaar een stuk duurder. Ondanks kritiek van de Tweede Kamer houdt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vast aan haar plannen om al per 1 januari 2021 een nieuw label in te voeren.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) is al vanaf het begin kritisch op dit plan. Volgens de belangenorganisatie van huiseigenaren is het nieuwe energielabel veel duurder maar niet echt beter. De Tweede Kamer heeft de minister gevraagd de invoering uit te stellen. Maar volgens Ollongren kan dat niet, omdat dit in strijd zou zijn met de Europese regels.

Energiedeskundige

Het nieuwe energielabel gaat waarschijnlijk zo’n €190 kosten. Nu betaal je nog enkele euro’s tot maximaal een paar tientjes voor een energielabel. De prijsstijging komt door de nieuwe werkwijze: vanaf volgend jaar moet er een energiedeskundige bij je langskomen. En daar betaal je fors voor.

Nog dit jaar aanvragen

Ben je van plan om je huis ergens in de komende jaren te verkopen? Dan is het slim om nog dit jaar een energielabel aan te vragen. Dat kan via deze webpagina. Het label is tien jaar geldig, ook als er volgend jaar een nieuwe variant komt.

Over het energielabel

Bij verkoop van een huis is de eigenaar verplicht om een geldig energielabel te overleggen aan de koper. Die kan dan zien hoe energie(on)zuinig het huis is. Zo kan de koper een inschatting maken van de energiekosten en besluiten om bepaalde energiebesparende maatregelen te nemen. Heb je geen geldig energielabel? Dan riskeer je een boete van € 170.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Moeder en dochter zitten aan de keukentafel, met daarop een spaarpot en muntgeld.
  • Financiële Toekomst
  • Goed met geld
  • Kinderen
  • Leven
De Week van het geld loopt dit jaar van 11 tot 15 maart. In die week geven docenten en gastsprekers...