Overslaan en naar de inhoud gaan

DNB: ‘Stop met hypotheekrenteaftrek’

  • Wonen
  • Huis kopen
  • Hypotheek
  • 2022

DNB: ‘Stop met hypotheekrenteaftrek’

Verplaats de eigen woning fiscaal van box 1 naar box 3 en verlaag de inkomstenbelasting. Dat is het advies dat De Nederlandsche Bank (DNB) doet aan politiek Den Haag. Door deze maatregel komt de woningmarkt tot rust, is de verwachting.

De oververhitting van die markt leidt inmiddels al tot volksprotesten. In de afgelopen weken gingen duizenden mensen in Amsterdam en Rotterdam de straat op om te demonstreren tegen het beleid van de regering. De organisatie achter de acties wil hervormingen, meer investeringen in volkshuisvesting en betere regulering van huurprijzen.

Hypotheekrenteaftrek vervalt, belasting op overwaarde

DNB laat al langer van zich horen in de woondiscussie. Nu heeft de centrale bank voorgesteld om de eigen woning in zijn geheel naar box 3 te verhuizen. Dat zou betekenen dat de hypotheekrenteaftrek vervalt en dat huiseigenaren belasting moeten betalen over de overwaarde van hun woning.

Inkomstenbelasting omlaag

Maar dan moet wel de inkomstenbelasting in box 1 omlaag, adviseert DNB. Voor iedereen. Berekeningen laten zien dat 70% van de bevolking er door het combineren van deze twee maatregelen op vooruit gaat. Huurders profiteren het meest, maar ook veel huiseigenaren houden onder de streep meer over, aldus de centrale bank.

Lagere huizenprijs

De belangrijkste reden om de fiscale veranderingen door te voeren, is de invloed ervan op de huizenprijs. Die zal naar verwachting stabiliseren en waarschijnlijk zelfs dalen. Daardoor krijgen met name starters op de woningmarkt meer kansen om een huis te kopen.

Eén geheel

Het is aan politiek Den Haag om te bepalen of het voorstel nader wordt uitgewerkt. Ondertussen benadrukt DNB bij monde van president Klaas Knot dat het plan als één geheel moet worden gezien: als het koophuis naar box 3 verhuist, moet ook de inkomstenbelasting in box 1 omlaag. Gebeurt dit niet, dan vloeit er te weinig geld terug naar de burgers.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit bericht of wil je weten wat het voor jou kan betekenen als dit plan doorgaat? Neem dan contact op met een Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur. Die kan haarfijn duiden wat de financiële gevolgen van wetswijzigingen betekenen voor jouw situatie. Met onze handige zoekmachine vind je er snel en eenvoudig één bij jou in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen