Overslaan en naar de inhoud gaan

Besparen op je hypotheek, hoe doe je dat?

Huisje met stapeltjes munten ernaast, die steeds kleiner worden
  • Besparen
  • Goed met geld
  • Hypotheek
  • Leven
  • Wonen
  • Woningmarkt
  • Woonlasten

Besparen op je hypotheek, hoe doe je dat?

Woonlasten zijn een belangrijk onderdeel van je vaste uitgaven. Gemiddeld besteden Nederlanders met een koophuis er ongeveer 30% van hun inkomen aan. Maar wist je dat veel mensen met een hypotheek kunnen besparen op hun maandelijkse kosten? Misschien jij ook wel!

Dat geldt zeker als het alweer even geleden is dat je jouw hypotheek hebt afgesloten. De rente blijft immers maar dalen! Als jouw rentevaste periode binnenkort afloopt, kun je daarvan profiteren. Maar ook als dat niet zo is, zijn er vaak mogelijkheden om minder rente te betalen.

Rentemiddeling

De eenvoudigste manier is rentemiddeling. Je vraagt dan aan jouw bank om het verschil tussen de huidige rente en rente die jij betaalt te middelen. Uiteraard wil de bank wel compensatie voor het geld dat ze mislopen. Daardoor betaal je iets meer dan het verschil, maar gaan je maandlasten wel direct omlaag zonder dat je in één keer alle boeterente moet betalen.

Hypotheek oversluiten

Wil je een nog lagere rente en heb je voldoende geld om de boeterente te betalen? Dan kun je ervoor kiezen om jouw hypotheek over te sluiten. Voordeel hiervan kan zijn dat je dan niet vast zit aan je huidige hypotheekverstrekker. Nadeel is dat je, zoals gezegd, in één keer de boeterente moet betalen. Die mag je overigens wel weer aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting.

Risico-opslag omlaag

Als je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie hebt, is de kans groot dat je extra rente betaalt, de zogenoemde risico-opslag. Die wordt vaak al geheven als de hoogte van de hypotheek 40 of 50% van de waarde van je huis is. Maar omdat huizen in de afgelopen jaren veel duurder zijn geworden, kan die opslag misschien wel omlaag. Een Erkend Financieel Adviseur - ook bekend als Erkend Hypotheek Adviseur – kan je er alles over vertellen.

Aflossen

Natuurlijk levert ook aflossen lagere maandlasten op. Je hoeft immers geen rente te betalen over dat deel van de hypotheek dat je hebt afgelost. Bijkomend voordeel is dat je schuld lager wordt en jouw huis dus ‘naar je toekomt’. Maar pas op, als je al je spaargeld besteedt aan aflossen, heb je geen buffer meer om onverwachte tegenslagen mee op te vangen.

Rentevaste periode loopt af

Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Dan krijg je automatisch een nieuw voorstel van je bank. Neem dit niet zomaar aan! Je kunt je hypotheek namelijk ook oversluiten naar een andere bank. Neem voor meer informatie gerust even contact op met een Erkend Financieel Adviseur.

Meer informatie

Heb je een vraag over één van deze onderwerpen of wil je meer weten over de mogelijkheden die jij hebt voor een (nieuwe) hypotheek? Neem dan contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Met onze zoekmachine vind je er eenvoudig een bij jou in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen