Aflossingsvrije hypotheek: wat zijn de spelregels?
- Leven
- Wonen
- Hypotheek
Aflossingsvrije hypotheek: wat zijn de spelregels?
Bij de meeste hypotheken die tegenwoordig worden afgesloten, betaal je het geleende geld tijdens de looptijd ervan terug. Toch bestaat de aflossingsvrije hypotheek nog wel. Maar wat zijn precies de spelregels?
Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niet af. Aan het einde van die periode – meestal dertig jaar – moet je het gehele bedrag in principe in één keer terugbetalen. Vroeger waren er voor dat doel vaak levens- of beleggingsverzekeringen gekoppeld aan aflossingsvrije hypotheken. Maar door de crisis leveren die vaak onvoldoende rendement op, waardoor je aan het einde van de looptijd in financiële problemen kunt komen.
Rente aftrekbaar of niet?
Daarom heeft de regering besloten om het afsluiten van dergelijke constructies te ontmoedigen. Sinds 2013 is de rente over nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet langer aftrekbaar. Maar als je er vóór die tijd al eentje had, mag je de rente nog wel aftrekken.
Sterker nog, ook als je je aflossingsvrije hypotheek oversluit of verhuist, mag je nog kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek zonder dat je het recht op renteaftrek verliest. Deze regeling blijft van kracht tot 30 jaar na het afsluiten van de aflossingsvrije hypotheek en in elk geval tot 2031. Tussen 2031 en 2043 loopt voor iedereen het recht op renteaftrek over een aflossingsvrije hypotheek dus af. Maar let op: als je een ander huis koopt, mag je dat ten hoogste voor 50% financieren met een aflossingsvrije hypotheek.
Lening terugbetalen
Afhankelijk van het hypotheekbedrag kan het slim zijn om de lening al gedurende de looptijd (deels) terug te betalen. Zo weet je zeker dat je aan het einde ervan niet het risico loopt dat je je huis moet verkopen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag je elk jaar 10% of zelfs 20% van de lening boetevrij aflossen.
Hypotheek oversluiten
Als je wilt aflossen en jouw rentevaste periode loopt binnenkort af, kun je er ook voor kiezen om je aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een andere vorm. Je hebt dan de keuze uit twee varianten: een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek.
Alles op een rij
Twijfel jij of je moet aflossen, je hypotheek moet oversluiten of de situatie gewoon zo laten als die nu is? Overweeg je een huis te kopen en dat deels te financieren met een aflossingsvrije hypotheek? Maak dan eens een afspraak met me. Ik zet de mogelijkheden graag voor je op een rij, zodat jij een goede keuze kunt maken.