Als je gaat trouwen of samenwonen, heeft dat gevolgen voor je financiële situatie. En als er kinderen komen of al zijn, nog meer! En wat als één van jullie wil scheiden, wat gebeurt er dan? We leggen het uit in de onderstaande artikelen.
De belastingvrije schenking voor de eigen woning gaat verdwijnen. Nu kunnen bijvoorbeeld je ouders of grootouders je hiervoor nog ruim € 100.000 schenken, zonder dat je daarover belasting hoeft te betalen. Jij of je partner moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar zijn.
Jij en je partner gaan nooit uit elkaar, toch? Helaas gaat dat lang niet altijd op: bijna vier van de tien relaties gaan ook weer ‘uit’. Met alle gevolgen van dien, zoals bijvoorbeeld de vraag wie er in het huis blijft wonen. En of daar wel genoeg geld voor is.
Veel mensen die hun relatie hebben beëindigd, komen vroeger of later een nieuwe partner tegen. Niet zelden zijn er kinderen uit die eerdere relaties. Het aantal ‘samengestelde gezinnen’ in Nederland neemt dus toe. Op het gebied van het erfrecht leidt dat vaak tot ingewikkelde situaties.
Vroeger was het vaak verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Tegenwoordig geldt deze regel nog maar zelden . Toch is het verstandig om zo’n levensverzekering te overwegen.
Financiële zaken zijn ingewikkeld, niet leuk, kosten tijd en veroorzaken stress. Herken jij je in deze uitspraken? Dan moet je dit artikel echt even lezen. Want als je je kop in het zand steekt, krijg je daar later misschien spijt van.
Het kabinet heeft op Prinsjesdag een lastenverlaging aangekondigd voor het nieuwe jaar. Ondanks de coronacrisis zouden we er dus op vooruit moeten gaan. Maar klopt dat wel? In dit artikel bespreken we vijf zaken die in 2021 invloed hebben op jouw portemonnee.
Mantelzorgers kiezen de laatste jaren steeds vaker voor nieuwe vormen van samenwonen. Het is namelijk handig als degene voor wie je zorgt dichtbij je is. Maar let op: samenwonen op één adres heeft financiële gevolgen, zelfs als je allebei je eigen huishouding voert.
Als jullie samenwonen en tenminste één van jullie één of meerdere kinderen uit een eerdere relatie heeft, vormen jullie een samengesteld gezin. Financieel kan dat best ingewikkeld zijn, geldt zeker als jullie samen een huis willen kopen.
Living Apart Together, oftewel latten, is nog altijd erg populair. Ongeveer één op de vijf alleenstaanden in Nederland heeft een lat-relatie. Hoewel je zou denken dat voor een lat-relatie dezelfde financiële regels gelden als voor alleenstaanden, is dit niet altijd het geval. LevenWonen zet de zaken voor je op een rij.
Als je gaat trouwen, heeft dat gevolgen voor je financiële situatie. Dus ook voor je vermogen en je schulden, zoals je hypotheek. De standaard huwelijksvoorwaarden zijn in 2018 veranderd. Wat dat betekent, leggen we uit in dit artikel. Overigens gelden precies dezelfde regels voor stellen die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.
Net als trouwen heeft samenwonen gevolgen voor je financiële situatie. Dat geldt zeker als jullie samen een huis kopen of als de één bij de ander intrekt. In dit artikel zetten we wat aandachtspunten op een rij.
Voor je het weet, is het 2020. Hoog tijd om te onderzoeken of je jouw spaargeld handig kunt inzetten om fiscaal voordeel te behalen. Wij hebben vier tips voor je verzameld.
Woon je samen of ga je binnenkort samenwonen? Dan is het slim om je relatie officieel vast te leggen in een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.
Als je een hypotheek wilt afsluiten, denk je er in eerste instantie zelden aan om daarvoor naar je ouders of andere familieleden te stappen. Toch is zo’n familiehypotheek vaak een interessante optie, die voor alle partijen gunstig kan zijn.
Je mag tegenwoodig minder lenen en moet waarschijnlijk meer aflossen. Geen wonder dat veel starters denken dat dit geen goede tijd is om een huis te kopen. Maar die gedachte is vaak ten onrechte!