Natuurlijk denk je er liever niet aan. Maar wat gebeurt er op financieel vlak als jij of je partner komt te overlijden? Heb je dan nog wel voldoende inkomen om in je huis te blijven wonen? In deze artikelen lees je er meer over.
Als je overlijdt en er is geen testament, dan wordt jouw erfenis verdeeld volgens de wettelijke verdeling. Daar kunnen ingrijpende haken en ogen aan zitten. Als je samenwoont zonder contract, bijvoorbeeld. Maar ook als je een samengesteld gezin hebt. LevenWonen heeft wat belangrijke weetjes op een rij gezet.
Stilstaan bij je eigen overlijden of dat van je partner is vaak een taboe. Bijna de helft van de Nederlanders praat er liever niet over. Ook – of juist – niet met elkaar. Terwijl een overlijden veel impact heeft. Niet alleen emotioneel, ook financieel. Want kunnen jouw nabestaanden nog wel in jullie huis blijven wonen als jij er niet meer bent?
Veel mensen die hun relatie hebben beëindigd, komen vroeger of later een nieuwe partner tegen. Niet zelden zijn er kinderen uit die eerdere relaties. Het aantal ‘samengestelde gezinnen’ in Nederland neemt dus toe. Op het gebied van het erfrecht leidt dat vaak tot ingewikkelde situaties.
Vroeger was het vaak verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Tegenwoordig geldt deze regel nog maar zelden . Toch is het verstandig om zo’n levensverzekering te overwegen.
Financiële zaken zijn ingewikkeld, niet leuk, kosten tijd en veroorzaken stress. Herken jij je in deze uitspraken? Dan moet je dit artikel echt even lezen. Want als je je kop in het zand steekt, krijg je daar later misschien spijt van.
Verzekeringen zijn supersaai. Althans, dat vinden veel Nederlanders. Maar als we je nou vertellen dat je binnen een uurtje misschien wel honderden euro’s kunt besparen?
De premies van overlijdensrisicoverzekeringen (afgekort orv’s) zijn jarenlang flink gedaald. In veel gevallen zijn de premies de helft minder dan 10 of 20 jaar geleden. Heb jij jouw orv nog niet overgesloten? Dan kan het lonen om te onderzoeken of je dat alsnog moet doen.
Een eigen huis is waarschijnlijk het duurste dat je ooit koopt. En de hypotheek ervoor heeft vaak tientallen jaren invloed op je financiën. Dan is het toch raar als je er nooit meer naar omkijkt?