Vakantie in het buitenland? Ga wijs op reis!

De overheid heeft de afgelopen maand landen met lage corona-besmettingscijfers op geel gezet. We mogen dus weer over de grens en dat is goed nieuws voor buitenlandse vakantieplannen! Toch zijn er wel wat aandachtspunten en risico’s. LevenWonen heeft ze voor je op een rij gezet.

Koffer met daarop een zonnehoed, een fototoestel en een mondkapje

Zo hebben sommige landen nog altijd inreisbeperkingen. Soms zijn mensen uit bepaalde landen er niet welkom, soms geldt er een verplichte quarantaineperiode. In veel gevallen moet je sowieso een negatieve test of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien.

Wat de exacte regels zijn kan van dag tot dag verschillen. In de reiswijzer van de ANWB vind je actuele informatie over veel Europese landen. Voor de wereldwijde situatie kun je een kijkje nemen op deze Engelstalige website.

Voorwaarden reisverzekering

Ook je reisverzekering heeft andere voorwaarden dan vroeger. Maar, in landen met kleurcode geel en groen biedt de reispolis nog wel dekking voor alles waarvoor je eerder al verzekerd was. Op de website van de overheid zie je snel welk land welke kleurcode heeft. Raak je in een geel land besmet, neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale.

Natuurlijk kan de situatie in een land veranderen. Als het aantal besmettingen toeneemt, kan de overheid de kleurcode weer aanpassen naar oranje. In dat geval moet je het land zo snel mogelijk verlaten. Doet je dat niet, dan kan dit gevolgen hebben voor de dekking van je reisverzekering.

Oranje en rood: no-go

Afreizen naar een land met code oranje of rood was en blijft een no-go. Vrijwel geen enkele reisverzekeraar biedt dan dekking voor schade als gevolg van corona en sommige bieden zelfs helemaal geen dekking. Dat geldt trouwens ook als je een reis hebt geboekt naar een geel land waarvan de status vóór vertrek verandert in oranje of rood. Neem in dat geval contact op met de reisorganisatie, misschien dat die je een alternatief kan bieden.

Annuleren, vergeet het maar

Voor zover wij weten is er geen enkele verzekeraar die een annuleringsverzekering aanbiedt die uitkeert wanneer er corona uitbreekt op jouw reisbestemming. Word je zelf vlak voor vertrek positief getest en heb je een annuleringsverzekering? Dan dekt deze de kosten meestal wel.

Meer informatie

Heb je nog een vraag over dit artikel of over je (doorlopende) reisverzekering? Stel ’m dan gerust aan een Erkend Financieel Adviseur. Die is expert op het gebied van verzekeringen en geldzaken en helpt je graag. Er zijn er zo’n 7.000 in Nederland, dus er zit er altijd een bij jou in de buurt.

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.