Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips om te besparen op inkomstenbelasting

  • Besparen
  • Leven
  • Inkomen
  • Pensioen
  • Wonen

Tips om te besparen op inkomstenbelasting

Tussen 1 maart en 1 mei doen de meeste Nederlanders hun aangifte Inkomstenbelasting (IB). Dat is voor de meeste geen favoriete klus. Maar wat als je er geld mee kunt verdienen? Dan wordt het opeens een stuk leuker!

Veel mensen vinden het ingewikkeld om hun aangifte IB in te vullen. Mede daardoor bestaat de kans dat zij geld laten liggen. Dat is natuurlijk zonde! Daarom zet LevenWonen drie tips voor je op een rij waarmee je misschien kunt besparen.

Tip 1: Trek giften af

Als je geld geeft aan goede doelen of culturele instellingen, mag je dat vaak aftrekken. De ontvanger moet dan wel door de overheid zijn aangemerkt als (culturele) ANBI. Die letters staan voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Op de website van de Belastingdienst kun je dit controleren.

Voor niet-periodieke giften aan een goed doel geldt altijd een drempel. Deze giften zijn pas aftrekbaar als ze per jaar meer zijn dan 1% van je inkomen. Je kunt ook kiezen voor periodieke giften. Die zijn altijd aftrekbaar.

Je moet periodieke giften wel vastleggen en beloven dat je tenminste vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt. Daarvoor kun je bijvoorbeeld hier een modelovereenkomst downloaden. Die vul je in en stuur je op naar de instelling van jouw keuze. Die vult de rest in en stuurt hem terug. Bewaar de overeenkomst in je administratie voor het geval de fiscus ernaar vraagt.

Tip 2: Verdeel aftrekposten zo gunstig mogelijk

Als je een fiscaal partner hebt, mogen jullie zelf bepalen hoe jullie aftrekposten zoals betaalde hypotheekrente en giften verdelen. Een groot misverstand is dat het altijd gunstig is om alle aftrekposten op te voeren bij de fiscale partner die het hoogste inkomen heeft.

Posten op een slimme manier verdelen kan een interessant belastingvoordeel opleveren. In de online aangifte van de Belastingdienst kun je bij het onderdeel ‘Verdelen’ zelf de optimale spreiding van jullie aftrekposten bepalen.

Tip 3: Extra pensioensparen

Heb je in de laatste zeven jaar geen of weinig pensioen opgebouwd? Dan kun je waarschijnlijk fiscaal aantrekkelijk sparen door middel van een lijfrente of een pensioenspaarrekening. Je moet dan wel reserveringsruimte hebben. Met deze tool van de Belastingdienst kun je dat snel uitrekenen.

Het voordeel van geld inleggen voor jouw pensioen is dat je de premies mag aftrekken en dus minder belasting betaalt. Als je straks met pensioen bent, moet je wel belasting betalen over de uitkering. Maar omdat AOW’ers minder belasting betalen over de eerste €34.712 van hun inkomen, is de kans groot dat je beter af bent.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit artikel of ben je benieuwd of extra pensioensparen voor jou interessant is? Neem dan contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die helpt je graag met al jouw geldzaken. Met onze zoekmachine vind je er snel een bij jou in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Een jong stel is aan het verhuizen
  • Huis kopen
  • Hypotheek
  • Starters
  • Woningmarkt 2024
  • Woonlasten
Als je overweegt om je eerste stap te zetten op de woningmarkt, vraag je je misschien af wat voor...