Overslaan en naar de inhoud gaan

Pensioen en hypotheek

Gepensioneerd stel in de keuken
  • Financiële Toekomst
  • Hypotheek
  • Inkomen
  • Leven
  • Pensioen
  • Preventie
  • Wonen

Pensioen en hypotheek

Als je met pensioen gaat, daalt je bruto inkomen meestal. Kun je dan je hypotheek nog wel betalen?

Iedereen die in Nederland woont, krijgt vanaf de pensioenleeftijd een AOW-uitkering. Dit is een vast bedrag per maand. Bij Wijzer in Geldzaken kun je uitrekenen vanaf wanneer jij AOW krijgt.

Wat is jouw pensioenleeftijd?

Spaar je ook via je werkgever voor pensioen? Op de website mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel pensioen en AOW je hebt opgebouwd. Je hebt wel je DigiD nodig om in te loggen.

Het kan verstandig zijn je hypotheek zo veel mogelijk af te lossen voordat je de AOW-leeftijd bereikt.

Hypotheeklasten

Je bruto inkomen is na pensionering dus meestal een stuk lager. Gelukkig gaan ook veel belastingtarieven omlaag. Maar als je nog hypotheekrente betaalt, kan dat juist weer een nadeel zijn. Je krijgt dan immers minder belasting terug, waardoor je hypotheeklasten stijgen.

Sinds 2001 mag je de hypotheekrente nog maximaal 30 jaar aftrekken. Ben je gepensioneerd en heb je geen recht meer op renteaftrek? Dan stijgen je woonlasten nog harder.

Hypotheek aflossen

Het kan daarom verstandig zijn om je hypotheek zo veel mogelijk af te lossen voordat je de AOW-leeftijd bereikt. Daardoor dalen je maandelijkse kosten en houd je meer over om van te leven.

Heb je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Dan los je al af. Heb je een – deels – aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je overwegen om elk jaar een deel van de lening terug te betalen of om je hypotheek over te sluiten naar een annuïtaire hypotheek. Overleg eens met een Erkend Financieel Adviseur, die kan je uitleggen wat wel en niet verstandig is.

Extra pensioensparen

Wat je ook kunt doen is meer pensioen opbouwen. In dat geval is het slim om daar zo vroeg mogelijk voor te gaan sparen. Je legt dan meer in én krijgt meer rendement. Er zijn verschillende manieren om extra te sparen voor je pensioen. Een Erkend Financieel Adviseur vertelt je er graag meer over en helpt je bij het maken van een keuze.

Bijtijds advies vragen

Omdat je bruto pensioeninkomen lager is, kun je als pensionado minder lenen. Loopt jouw hypotheek af na pensionering? Dan wordt het waarschijnlijk lastig om het totale bedrag opnieuw te lenen. En als je geen hypotheek krijgt, moet je je huis verkopen.

Neem daarom ruim voor de einddatum van je hypotheekcontract contact op met een Erkend Financieel Adviseur om te onderzoeken wat je mogelijkheden zijn.

Meer nieuws en tips over leven en wonen