Overslaan en naar de inhoud gaan

Zes eindejaarstips: besparen door uit te geven

Eindejaarstips 2020
 • Leven
 • Kinderen
 • Pensioen
 • Duurzaamheid
 • 2021

Zes eindejaarstips: besparen door uit te geven

Geld besparen door juist meer uit te geven? Dat klinkt raar. Maar soms kan het. Het einde van het jaar is altijd een goed moment om er weer eens naar te kijken. Wij hebben zes tips voor je.

Tip 1: Huis verduurzamen

Heb je plannen om je woning te laten isoleren? Dan kun je in 2020 nog rekenen op een interessante subsidie als je tenminste twee isolerende maatregelen neemt. Meer over deze regeling lees je hier.

Ook als je zonnepanelen wilt laten plaatsen, kun je dat het beste zo snel mogelijk doen. Omdat de zogenoemde salderingsregeling wordt afgebouwd, gaat de terugverdientijd van zonnepanelen omhoog.

Tip 2: Energielabel aanvragen

Heb je nog geen energielabel? Regel het dan nog dit jaar, zeker als je van plan bent om de ergens in de komende tien jaar te verhuizen. Nu kost het label nog hooguit een paar tientjes, volgend jaar betaal je naar verwachting zo’n € 190.

Tip 3: Extra sparen voor je pensioen

Als je een pensioentekort hebt, kun je dat fiscaalvriendelijk aanvullen. Het bedrag dat je hiervoor belastingvrij kunt gebruiken, heet de jaarruimte. Heb je al langer een pensioentekort waaraan je niets hebt gedaan? Dan mag je de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken. Om dit jaar voor belastingvoordeel in aanmerking te komen, moet je het geld wel vóór 2021 inleggen.

Tip 4: Schenken aan kinderen en kleinkinderen

Je kunt ook geld voor je (klein)kinderen besparen door nu alvast een deel van je vermogen over te hevelen met een schenking. Daardoor hoeven zij straks minder erfbelasting te betalen en kun jij misschien besparen op je box 3-belasting. Blijf wel binnen de vrijstellingsbedragen, anders moet jouw (klein)kind alsnog schenkbelasting betalen.

Tip 5: Aftrekposten vooruit betalen

Het kan interessant zijn om bepaalde kosten vooruit te betalen die je mag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Hypotheekrente, bijvoorbeeld. Dat geldt met name als je meer dan € 68.507 verdient. Dit jaar mag je dan nog 46% aftrekken, volgend jaar nog maar 43%. Informeer wel even of je hypotheekverstrekker deze mogelijkheid aanbiedt. Datzelfde geldt trouwens voor oversluitkosten, advieskosten en boeterente. Aanpassingen aan je hypotheek kun je daarom het beste nog in 2020 regelen.

Heb je een alimentatieplicht naar je ex-partner en wil je die afkopen? Doe dat dan nog in 2020. Vanaf 1 januari moet je namelijk 3% meer partneralimentatie betalen. Is je inkomen hoger dan € 68.507? Dan loop je in 2021 ook nog 3% aftrek mis. Laat je van tevoren wel goed adviseren door een specialist!

Tip 6: Investeer nog dit jaar

Ben je van plan om binnenkort een (andere) grote uitgave doen en heb je meer dan € 50.000 vermogen zoals bijvoorbeeld spaargeld (fiscale partners: meer dan € 100.000)? Dan kan het slim zijn om niet te wachten en het geld nog in 2020 uit te geven. Boven de genoemde bedragen moet je namelijk belasting betalen over je vermogen.

Heb je veel spaargeld maar geen plannen om veel geld uit te geven? Dan kun je als huiseigenaar overwegen om extra af te lossen. Vraag je adviseur hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen. Informeer ook naar de verwerkingstijd van jouw extra aflossing, zodat je zeker weet dat je nog op tijd bent.

Vragen? Stel ze aan een Erkend Financieel Adviseur

Heb je vragen over deze tips of over andere financiële onderwerpen? Neem dan contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die is expert op het gebied van financiële zaken én heeft een uitgebreid netwerk van andere specialisten, zoals fiscalisten, notarissen en scheidingsexperts. Zo krijg jij het overzicht dat je nodig hebt om de beste beslissing voor jouw situatie te nemen.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Een jong stel is aan het verhuizen
 • Huis kopen
 • Hypotheek
 • Starters
 • Woningmarkt 2024
 • Woonlasten
Als je overweegt om je eerste stap te zetten op de woningmarkt, vraag je je misschien af wat voor...
Een jonge vrouw die op zichzelf gaat wonen, zit tussen de verhuisdozen
 • 2024
 • Huis kopen
 • Hypotheek
 • Starters
 • Woningmarkt 2024
 • Woonlasten
Als starter op de woningmarkt sta je in 2024 voor een belangrijke beslissing: ga je een huis kopen...