Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacrisis: wat dekt je zorgverzekering?

  • Corona
  • Leven
  • Verzekeren

Coronacrisis: wat dekt je zorgverzekering?

Stel dat je COVID-19 krijgt omdat je besmet bent met het coronavirus. Wat dekt jouw zorgverzekering dan precies? En moet je zelf meebetalen aan je behandeling?

Voor medische zorg bij (verdenking van) COVID-19 gelden geen aparte regels. In de praktijk betekent dit dat zowel de zorg van de huisarts als die van het ziekenhuis door jouw zorgverzekeraar wordt vergoed.

Eigen risico

Het enige verschil is dat je voor huisartszorg geen eigen risico hoeft te betalen. Voor ziekenhuiszorg geldt dit wel. Andere medische zaken waarvoor je eigen risico moet betalen, zijn onder andere medicijnen en ambulancevervoer.

Hoogte eigen risico

Het verplichte eigen risico is voor 2020 vastgesteld op € 385. Dat betekent dat dit het maximale bedrag is dat je in een jaar zelf zou moeten betalen. Zelfs als je meerdere malen in het ziekenhuis wordt opgenomen of dure medicijnen gebruikt.

Vrijwillig eigen risico

Bij veel zorgverzekeraars kun je ervoor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit kan tot maximaal € 885. Je betaalt dan minder premie, maar moet wel meer zelf betalen als je bijvoorbeeld ziekenhuiszorg nodig hebt. Je kunt je eigen risico één keer per jaar aanpassen, namelijk op het moment dat je jouw zorgverzekering voor het nieuwe jaar afsluit.

Behandeling in Duitsland

Normaal gesproken vergoeden zorgverzekeraars behandelingen in het buitenland tot maximaal het Nederlandse tarief. Is de behandeling duurder, dan moet je het verschil zelf betalen.

Dit geldt echter niet voor Nederlandse COVID-19-patiënten die in Duitsland worden behandeld. Ook de kosten van vervoer naar Duitsland en terug naar Nederland worden vergoed. Dat heeft koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland onlangs laten weten.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit artikel, over andere verzekeringen of financiële producten zoals je hypotheek? Stel ’m dan gerust aan een Erkend Financieel Adviseur. Er zit er altijd wel eentje bij jou in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen