Coronacrisis: pas op voor hackers!

Vanwege de coronacrisis werken veel mensen thuis. Daardoor stijgt het risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Online criminelen zijn creatiever dan ooit en spelen in op onze angst en behoefte aan informatie.

Corona-hackers

Cybercriminaliteit groeit hard. Inmiddels valt één op de acht misdrijven onder deze categorie. Vooral het aantal meldingen van hacking stijgt snel. Volgens de politie zijn er in 2019 twee keer zoveel aangiftes gedaan als twee jaar eerder.

Up-to-date

Maar hoe wapen je jezelf tegen cybercrime? Allereerst door ervoor te zorgen dat je computersystemen altijd up-to-date zijn. Krijg je een melding over een nieuwe versie van je besturingssysteem, je virusscanner of een ander (beveiligings)programma, installeer die dan meteen.

Valse e-mails

Blijf verder kritisch op berichten in jouw mailbox. Zo circuleren er al weken valse e-mails die zich richten tot ouders en voogden. Het bericht bevat malware die bankgegevens kan stelen. Andere criminelen vragen je om je computer te laten helpen zo snel mogelijk een geneesmiddel te vinden. Maar in plaats daarvan gebruiken ze jouw apparatuur om bitcoins te stelen.

Klik niet!

Krijg je een mailtje van een farmaceut of een universiteit waarin staat dat er een medicijn of vaccin is? Klik nooit op een link, maar bezoek eerst de website van de instelling of controleer het via een betrouwbare nieuwsbron. Datzelfde geldt trouwens voor mails die beloven om je tips te geven over hoe je je gezin kunt beschermen tegen het virus. Niet klikken is de boodschap!

Verzekering tegen cybercrime

Cybercrime is een relatief nieuwe vorm van criminaliteit en ontwikkelt zich snel. Verzekeraars zijn doorlopend op zoek naar manieren om die risico’s te verzekeren. Voor zakelijke klanten zijn er al langer speciale polissen. Maar ook particulieren kunnen cyberrisico’s steeds vaker verzekeren.

Meer informatie

Wil je hier meer over weten? Informeer er dan eens naar bij een Erkend Financieel Adviseur. Die is specialist op het gebied van verzekeringen en andere zaken rond je financiën. Je vindt er snel een bij jou in de buurt met onze handige zoekmachine.

Heb je een vraag?

Je financiële vragen stel je niet aan zomaar een adviseur, die stel je aan een Erkend Financieel Adviseur. Vul de 4 cijfers van je postcode in en vind een Erkend Financieel Adviseur bij jou in de buurt.