Overslaan en naar de inhoud gaan

AOW en samenwonen: wanneer krijg je welke uitkering?

Samenwonen-AOW
  • Financiële Toekomst
  • Inkomen
  • Leven
  • Pensioen
  • SamenWonen

AOW en samenwonen: wanneer krijg je welke uitkering?

Als je AOW ontvangt, kan de vraag over de hoogte van je uitkering erg ingewikkeld zijn als je samenwoont. Niet als je getrouwd bent, maar wel als je bijvoorbeeld met een (klein)kind of vriend(in) in hetzelfde huis woont.

Er zijn twee soorten AOW-uitkeringen: één voor gehuwden en één voor ongehuwden. Die voor gehuwden bedraagt per persoon € 870,03 per maand (peildatum 1 juli 2020). Die voor ongehuwden is hoger, namelijk € 1.270,67 per maand.

Verwarrend

De termen zijn alleen verwarrend. Want er zijn best veel situaties waarin je als ongetrouwde vrouw of man toch een AOW-uitkering voor gehuwden krijgt. Dat komt omdat de Sociale Verzekeringsbank (SVb), die de AOW uitkeert, niet kijkt naar je boterbriefje. Die kijkt alleen naar de vraag of je met iemand samen een huishouden voert.

Voorbeelden

Stel je hebt AOW en je woont met je broer of zus samen in een huis. Jullie delen de kosten van het huis, de vaste lasten en de boodschappen. Dan vindt de SVb dat jullie een gezamenlijk huishouden voeren en krijg je de lagere gehuwdenuitkering.

Datzelfde geldt bijvoorbeeld als je een inwonend kleinkind hebt dat ouder is dan 18 jaar, als dat kleinkind iets bijdraagt aan het huishouden. Overigens hoef je niet eens per se de kosten van het huishouden met elkaar te delen. Ook gezamenlijk boodschappen doen of het huis onderhouden telt mee.

Inwonend kind

Wat dan weer vreemd is: als je een inwonend kind hebt van ouder dan 18 jaar geldt deze regel niet. Ook niet als jullie de kosten delen of jouw kind op een andere manier meehelpt in de huishouding.

Kostganger

Heb je een kostganger of ben je er een? Als er sprake is van een puur commerciële relatie, zoals bijvoorbeeld bij kamerverhuur, voer je volgens de SVb geen gemeenschappelijk huishouden en krijg je dus de hogere AOW-uitkering voor ongehuwden. Er gelden wel regels. Zo moeten jullie afspraken zwart op wit staan en moet je met bankafschriften kunnen aantonen dat je betaalt voor de woonruimte.

Overigens voer je altijd een gezamenlijk huishouden als je samenwoont met iemand met wie je ooit getrouwd bent geweest, eerder hebt samengewoond of met wie je een kind hebt (eigen of erkend). Uiteraard geldt dat ook als je een samenlevingsovereenkomst hebt die door een notaris is opgesteld.

Ingrijpende gevolgen

Als je plotseling te horen krijgt dat je AOW-uitkering veel lager wordt, kan dat ingrijpende gevolgen hebben. Want wat als jij opeens € 400 minder bruto inkomen per maand hebt? Kun je dan de huur of de hypotheek nog wel betalen? Onderzoek dus van tevoren goed welke regels voor jou gelden.

Vraag het een Erkend Financieel Adviseur!

Heb je daar hulp bij nodig? Maak dan een afspraak met een Erkend Financieel Adviseur. Die is niet alleen specialist op het gebied van hypotheken en verzekeringen, maar kent ook de weg in de financiële regels van de overheid. Via onze zoekmachine vind je er snel een bij jou in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Een jong is het dak op zolder aan het isoleren.
  • Duurzaamheid
  • Energiezuinig
  • Hypotheek
  • Lenen
  • Wonen
Je wilt wel verduurzamen, maar je hebt er eigenlijk geen geld voor. Of je verwacht dat het niet...