Overslaan en naar de inhoud gaan

Gunstig energielabel loont meer dan ooit

In een witte huiskamers liggen de energielabels A t/m G opgestapeld.
  • Duurzaamheid
  • Energiezuinig
  • Huis kopen
  • Wonen
  • Woningmarkt

Gunstig energielabel loont meer dan ooit

Mede door de energiecrisis worden de verschillen tussen huizen met een gunstig en een minder gunstig energielabel steeds groter. Niet alleen in prijs en prijsvastheid, ook in verkoopbaarheid.

Vergelijkbare woningen, waarvan de ene een hoger energielabel heeft dan de andere, verschillen al langer in verkoopprijs. Ook is de snelheid waarmee een duurzamer huis wordt verkocht hoger. Die verschillen nemen als gevolg van de energiecrisis snel toe, blijkt nu uit onderzoeken van het Kadaster en NVM-dochter Brainbay.

Verkoopprijs

Het aantal verkochte woningen met een gunstig energielabel loopt minder snel terug én de prijsdaling is minder scherp dan bij huizen die minder duurzaam zijn. Sterker nog, in oktober is bij ongeveer tweederde van de verkochte woningen met een label A, B of C door de kopers overboden op de vraagprijs. Die huizen zijn sinds vorig jaar gemiddeld 10% duurder geworden.

Van G naar C

Verduurzaming van je woning is dus niet alleen goed voor het milieu en de hoogte van je energierekening. Het is ook goed voor de verkoopwaarde van je huis. Vooral de ‘sprong’ van energielabel G naar C levert op papier flinke winst op. Dat verschil lag in 2021 op zo’n 8%, maar is in 2022 gegroeid naar bijna 12%, laten de cijfers zien.

Verschil van € 50.000

Woningen met label C werden in oktober verkocht voor een prijs die gemiddeld maar liefst 11,6% hoger was dan een vergelijkbare woning met een label G. Uitgaande van de gemiddelde woningprijs praat je dan over een bedrag van bijna € 50.000! Ter vergelijking: in juli van dit jaar was dit nog 7,9% oftewel € 34.000.

Verduurzamen loont

Verduurzamen loont dus meer dan ooit, zeker als je een huis hebt dat slecht is geïsoleerd. Hoe je dat het beste aanpakt, kun je in onderstaand artikel lezen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die er zijn om jouw plannen gunstig te financieren? Kijk dan eens naar dit artikel.

Adviseur Duurzaam Wonen

Wil je er ook eens met een expert over praten? Neem dan contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die zijn vrijwel allemaal ook Financieel Adviseur Duurzaam Wonen en dus expert op het gebied van de financiering van jouw verduurzamingsproject. Met onze handige postcodezoeker vind je er snel één bij jouw in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Moeder en dochter zitten aan de keukentafel, met daarop een spaarpot en muntgeld.
  • Financiële Toekomst
  • Goed met geld
  • Kinderen
  • Leven
De Week van het geld loopt dit jaar van 11 tot 15 maart. In die week geven docenten en gastsprekers...