Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiekosten 2023: prijsplafond, subsidie en energietoeslag

  • 2023
  • Duurzaamheid
  • Energiezuinig

Energiekosten 2023: prijsplafond, subsidie en energietoeslag

De overheid komt ons in 2023 financieel flink tegemoet als het gaat om energiekosten. Zo komt er voor iedereen een prijsplafond en krijgen huishoudens met een laag inkomen ook volgend jaar een energietoeslag van ongeveer € 1.300.

Het prijsplafond voor energie wordt nog gunstiger dan eerst gedacht. Voor de eerste 1.200 kuub gas betaal je volgend jaar € 1,45 per kuub. Dat is € 0,05 minder dan op Prinsjesdag gepresenteerd. De maximale prijs voor elektriciteit gaat nog verder omlaag: voor de eerste 2.900 kWh betaal je volgend jaar € 0,40. Eerder was er nog sprake van € 0,70 voor de eerste 2.400 kWh.

Alle kleingebruikers

Het prijsplafond geldt voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het ook om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleinere mkb. Gebruik je meer energie? Dan betaal je gewoon de marktprijs.

Variabele tarief

Met de maximumtarieven in het prijsplafond worden de variabele leveringstarieven bedoeld, inclusief energiebelasting en btw. Bij een gemiddeld verbruik scheelt het prijsplafond een gemiddeld huishouden in 2023 zo’n € 2.500 per jaar aan kosten voor energieverbruik.

Warmtenet

Ook als jouw huis is aangesloten op een warmtenet, profiteer je van het prijsplafond. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en de uitvoering van het plafond voor warmtenetten is nog niet duidelijk. Ook voor huishoudens met blokverwarming moeten de plannen nog verder worden uitgewerkt.

Energiesubsidie

Huiseigenaren kunnen nu al gebruik maken van de ISDE-subsidie. Als je tenminste twee isolerende maatregelen neemt, krijg je 30% van de kosten vergoed. Om investeren in duurzaam wonen nog meer te stimuleren, wordt de regeling in 2023 uitgebreid. Ook als je maar één maatregel neemt, kom je voor subsidie in aanmerking. Die is met 15% wel lager. Meer hierover lees je op deze webpagina.

Energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen kunnen ook volgend jaar voor een energietoeslag van ongeveer € 1.300 in aanmerking komen. Je moet dan wel ouder zijn dan 21 jaar en je mag per maand niet meer verdienen dan € 1.310,05 als je alleenstaand bent of € 1.871,50 als je samenwoont. Heb je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan krijg je de toeslag automatisch. Je moet de energietoeslag zelf aanvragen bij de gemeente.

Vragen? Stel ze gerust!

Heb je een vraag over dit artikel? Wil je verduurzamen, maar weet je niet precies hoe je dat moet financieren? Neem dan contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die is ook Adviseur Duurzaam Wonen en helpt je graag om alles helder te krijgen. Met onze handige zoekmachine vind je er snel één bij jou in de buurt.

Meer nieuws en tips over leven en wonen