Overslaan en naar de inhoud gaan

Boodschappen steeds duurder: vijf tips om te besparen

Een klein winkelwagentje is gevuld met kassabonnen en eurobiljetten.
  • 2023
  • Besparen
  • Goed met geld
  • Grip op je knip
  • Leven

Boodschappen steeds duurder: vijf tips om te besparen

Het leven is in de afgelopen maanden een stuk duurder geworden. Niet alleen door de hoge energiekosten, ook door de rekening in de supermarkt. Daarom geven we je vijf tips om je dagelijkse uitgaven beter onder controle te krijgen.

Als je bewust inkoopt, ben je minder geld kwijt dan wanneer je improviseert tijdens het boodschappen doen. Oké, het kost iets meer tijd, omdat je vooraf moet plannen, maar dat betaalt zich aan de kassa dubbel en dwars terug. Datzelfde geldt voor koken: met een goede planning bespaar je energie en gooi je minder weg. En dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu!

1. Plan wat je de komende dagen gaat eten

Check je koelkast, je vriezer en je voorraadkast. Wat heb je nog liggen? Wat moet binnenkort op? Hoe kun je dat verwerken in een gerecht? Met restjes groente kun je vaak een lekker soepje maken. Of je roerbakt ze voor een gezonde en smakelijke nasi goreng. 

2. Doe 1x per week boodschappen, maak een lijstje en houd je eraan

Als je een boodschappenlijstje maakt, ben je minder snel geneigd om impulsaankopen te doen. Je gaat immers al met een ‘plan’ op weg naar de supermarkt. Datzelfde geldt als je alle boodschappen voor de week in één keer in huis haalt. Kijk van tevoren wel even naar de aanbiedingen en bedenk of ze passen bij jou eetplannen.

3. Buk wat vaker

In de supermarkten staan duurdere producten vaak op ooghoogte. De goedkopere huismerken vind je lager in het schap. Buk daarom wat vaker om te besparen!

4. Koop rechtstreeks bij de boer

Voor een kilo aardappelen en voor groente of fruit betaal je aanzienlijk minder als je het direct bij de boer koopt. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor kaas en – in mindere mate – voor vlees en eieren. Het mooie is verder dat de boer een betere prijs krijgt. Pas wel op dat de rit naar de boerderij niet duurder is dan het voordeel dat het je oplevert. Koop desnoods groter in en/of vraag je vrienden en familie of zij nog iets nodig hebben.

5. Eet minder vlees en vis

Vlees en vis zijn veel duurder dan bijvoorbeeld eieren en peulvruchten, zoals bonen, erwten en linzen. Terwijl eieren en peulvruchten een goede bron van proteïnen zijn! Dat geldt trouwens ook voor (ongezouten) pinda’s. Voordeel is dat die alternatieven een stuk duurzamer zijn!

Meer informatie

Heb je de smaak te pakken en zoek je meer inspiratie? Kijk dan voor boodschappentips eens bij het Voedingscentrum. We wensen je veel besparingen én smakelijk eten!

 

 

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Een jong is het dak op zolder aan het isoleren.
  • Duurzaamheid
  • Energiezuinig
  • Hypotheek
  • Lenen
  • Wonen
Je wilt wel verduurzamen, maar je hebt er eigenlijk geen geld voor. Of je verwacht dat het niet...