Overslaan en naar de inhoud gaan

Aangifte inkomstenbelasting kan geld opleveren

Drie blauwe belastingenveloppen liggen op tafel
  • Inkomen
  • Leven

Aangifte inkomstenbelasting kan geld opleveren

Als je de beruchte blauwe envelop hebt ontvangen, ben je verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen. Maar ook als je geen bericht van de Belastingdienst hebt ontvangen, kan die verplichting er zijn.

De fiscus weet – soms – niet alles. Bijvoorbeeld hoeveel spaargeld of beleggingen je hebt, zeker als dat via buitenlandse aanbieders gaat. Zodra je daar € 49 of meer belasting over moet betalen, ben je alsnog verplicht om aangifte te doen. Ook als je daarvoor geen oproep hebt ontvangen.

Heb je meer dan één baan? Ook dan is de kans groot dat je extra belasting moet betalen. Zeker als je werkgever geen loonheffingskorting heeft ingehouden, terwijl dat eigenlijk wel had gemoeten.

Proefberekening

Wil je testen of dat het geval is? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst en vul de aangifte in. Zolang je niet op de knop 'versturen' drukt, doe je geen aangifte.

Geld terug

Veel leuker is het natuurlijk als je geld kunt terugkrijgen. Sommige kosten mag je aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Denk bijvoorbeeld aan giften voor goede doelen of bijzondere ziektekosten. 

Je kunt ook geld terugkrijgen als je werkgever loonheffing heeft ingehouden, terwijl je te weinig verdient om dat te moeten afdragen. Houd er wel rekening mee dat er een drempelbedrag kan zijn. Meer hierover lees je hier.

Uitstel

Als je dit jaar aangifte doet, moet het ingevulde formulier vóór 1 mei 2023 bij de Belastingdienst zijn. Ben je bang dat je dat niet redt? Dan kun je bijna altijd uitstel krijgen tot 1 september 2023. Vraag dit zo snel mogelijk aan via de website van de Belastingdienst of bel met 0800 - 0543. Binnen drie weken krijg je dan een brief met de beslissing. 

Meer informatie

Heb je nog vragen over dit artikel? Neem dan even contact met een Erkend Financieel Adviseur, die helpt je graag verder!

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Een stapel die is gemaakt van modelhuisjes en euro-munten.
  • 2024
  • Hypotheek
  • Wonen
  • Woningmarkt
  • Woningmarkt 2024
  • Woonlasten
Heb jij de nieuwe WOZ-beschikking van jouw gemeente al binnen? De kans is groot dat die weer hoger...