Overslaan en naar de inhoud gaan

Kun jij je huis nog betalen als je je baan kwijtraakt?

Ontslag en je hypotheek
  • Financiële Toekomst
  • Hypotheek
  • Inkomen
  • Leven
  • Preventie
  • ToekomstBlij
  • Wonen

Kun jij je huis nog betalen als je je baan kwijtraakt?

De kosten van je huis vormen een belangrijk deel van je maandlasten. Maar wat als jouw inkomen door werkloosheid flink daalt? Kun je dan nog wel in je huis blijven wonen?

Als je je baan kwijtraakt en een WW-uitkering krijgt, daalt je inkomen. De eerste twee maanden naar 75% van je loon en daarna naar 70%. Dat betekent dat je woonlasten een veel groter percentage van je uitgaven zijn.

Woonlasten

Een gemiddelde huiseigenaar besteedt zo’n 29% van zijn inkomen aan woonlasten. Voor huurders is dit nog meer: zij zijn ruim 38% kwijt aan hun huis. In een WW-situatie lopen deze percentages op naar 41% als je een koophuis hebt en 55% als je huurt.

Gedwongen verkoop

Als je een koophuis hebt en je de hypotheek niet meer kunt betalen, kan de bank je dwingen om je huis te verkopen. Dat is niet alleen vervelend omdat je je ‘thuis’ kwijtraakt, maar ook omdat de bank niet rustig wacht op een koper met het hoogste bod. Nee, de bank verkoopt je huis door middel van een executieveiling. Daardoor krijg je waarschijnlijk – veel – minder voor je huis dan wanneer je het zelf zou verkopen. Met als gevolg dat je waarschijnlijk met een restschuld blijft zitten.

Woonlastenfaciliteit

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en is het niet jouw schuld dat je zonder werk zit? Dan kan de zogenoemde Woonlastenfaciliteit van de NHG uitkomst bieden. Deze biedt je namelijk de mogelijkheid om extra te lenen, zodat je toch je woonlasten kunt betalen. De faciliteit geldt voor een periode van maximaal twee jaar.

Woonlastenverzekering

Je kunt je ook verzekeren voor het geval jouw inkomen door werkloosheid minder wordt. Dat doe je met een woonlastenverzekering. Die keert bij werkloosheid elke maand een afgesproken bedrag uit waarmee je – een deel van –  je woonlasten kunt betalen. Maar let op: de uitkering van een woonlastenverzekering is tijdelijk, de duur is meestal gelijk aan de periode van jouw recht op een WW-uitkering.

Hulp

Zit jij in een situatie waarin je misschien je hypotheek niet meer kunt betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een Erkend Financieel Adviseur. Die helpt je graag om een oplossing te vinden en gaat desnoods met de bank in onderhandeling. In elk geval zal hij of zij er alles aan doen om te voorkomen dat jij je huis gedwongen moet verkopen.

Meer nieuws en tips over leven en wonen

Moeder en dochter zitten aan de keukentafel, met daarop een spaarpot en muntgeld.
  • Financiële Toekomst
  • Goed met geld
  • Kinderen
  • Leven
De Week van het geld loopt dit jaar van 11 tot 15 maart. In die week geven docenten en gastsprekers...